Annons

Hovrättens dom: Tidigare styrelseledamot måste betala 10 miljoner kronor efter ombildningssvindel

Sollentuna En ny bostadsrättsförening i Sollentuna plundrades på miljontals kronor i samband med en ombildning från hyresrätter till bostadsrätter. Nu slår hovrätten fast att en tidigare ledamot i bostadsrättsföreningens styrelse ska betala nästan 10 miljoner kronor som föreningen ska ha gått miste om.
Foto: Ida Karlsson/Getty Images/Montage
En bostadsrättsförening i Sollentuna plundrades i samband med ombildningen. De tidigare hyresgästerna agerade snabbt för att ta itu med härvan.

Hem & Hyra har tidigare berättat om en ny bostadsrättsförening i miljonprogramshusen på Malmvägen i Sollentuna som plundrats på miljoner i samband med Sollentunahems ombildning.

Samtidigt plockade konsulten Restate ut stora belopp under ombildningsprocessen. Restate medverkade också till att bostadsrättsföreningen tecknade ett dyrt privatlån, något dåvarande justitieministern reagerade på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bostadsrätter såldes till underpris

Ombildningen fick rättsliga efterspel efter att oegentligheter pekats ut i en särskild granskning.

Utifrån granskningen gick föreningen vidare och krävde tillbaka pengar från den tidigare ledamoten som missbrukat sin förtroendeställning.

Mannen krävdes på nästan 10,6 miljoner kronor för minst elva bostadsrätter som ledamoten ska ha medverkat till att sälja till underpris. Flera lägenheter gick till utomstående som inte varit hyresgäster.

Läs ocksåMiljonsvindeln i Sollentuna: Inte första gången en bostadsrättsförening plundras

Skadestånd på nästan 10 miljoner

Den tidigare ledamoten dömdes 2022 i Attunda tingsrätt att betala nästan 7 miljoner kronor för skadorna han orsakat föreningen.

Nu slår hovrätten fast tingsrättens dom och höjer skadeståndet till bostadsrättsföreningen. Den tidigare ledamoten ska betala drygt 9,9 miljoner kronor som föreningen ska ha gått miste om.

I domen står att det är klarlagt att minst elva lägenheter upplåtits för ett pris under marknadsvärdet och att det orsakat föreningen skada.

Läs ocksåMisstänkta miljonsvindeln i Sollentuna – nästan 10,6 miljoner krävs tillbaka av tidigare ledamotSollentuna Malmvägen

Lägenheter gick till släktingar

Hovrätten skriver i domen att lägenheterna i flera fall upplåtits till personer som varit bekanta eller släkt med den tidigare ledamoten. Upplåtelserna har undertecknats av ledamoten. Rätten skriver även att mannens son varit inblandad i finansieringen vid en av upplåtelserna.

Malmvägen Sollentuna
Flera bostadsrätter i föreningen i Sollentuna såldes till underpris till personer som inte varit hyresgäster.

Sonen har lånat ut pengar till en skyhög ränta på 10 procent till en utomstående person som köpt en bostadsrätt i föreningen i samband med ombildningen.

Dyrt privatlån

Även lånevillkoren och omständigheterna kring ett dyrt privatlån på 15 miljoner kronor i samband med ombildningen har varit anmärkningsvärda, enligt hovrätten. Lånet tecknades med hjälp av ombildningskonsulten Restate.

Annons

I stället för att undersöka möjligheterna att utöka föreningens befintliga lån hos storbanken doldes den externa finansieringen för banken. Enligt hovrätten har det inte varit ekonomiskt försvarbart att teckna det extra lånet.

Advokat Erik Åberg som företrätt föreningen säger att det är positivt att hovrätten sätter ner foten.

– Man kan inte ta upp ett lån från en privatperson till ockervillkor, dölja det för banken och sedan gå fri från ansvar.

Missbrukat sin makt

Den utpekade tidigare ledamoten uppges ha agerat vårdslöst. Ledamöter i den nuvarande styrelsen menar att domen visar att han missbrukat sin makt. De säger att domen är en seger och hänvisar till att deras advokat har gjort ett gediget jobb under flera år.

– Domen visar vad som kan hända om man inte sköter det rätt. Kanske kan det ha en avskräckande effekt vid ombildningar i framtiden. Bostadsrätter har sålts till underpris och dessutom till släktingar eller bekanta. Här har det funnits en annan agenda än att värna bostadsrättsföreningen.

Det här visar på risker vid ombildningar i utsatta områden där många inte vet vad det innebär att gå från hyresgäst till ägare, menar de.

– Vem som helst kan i princip gå in i en styrelse, tömma föreningen och försvinna utomlands.

Behövs kontroll

Flera personer i den nya styrelsen pekar på luckor i lagen. Ingen myndighet granskar konsulterna som har hand om mångmiljonaffärerna. Dolda tillgångar i föreningar kan hamna i fel händer.

– Politikerna behöver kliva in och täppa till kryphål. Man måste skärpa lagen. Det är i dag väldigt enkelt att plundra en bostadsrättsförening.

”Inte gjort fel medvetet”

Den tidigare ledamoten har i hovrätten invänt att det inte varit felaktigt att upplåta lägenheterna på det sätt som gjorts.

Annons

Mannen har tidigare hänvisat till att han inte ensam, utan hela styrelsen, fattat besluten. Han har också sagt att kravet som riktas mot honom inte är befogat. ”Om vi i styrelsen gjort fel har vi inte gjort det medvetet eller för att skada föreningen, ” har han sagt i en tidigare kommentar i en intervju i Hem & Hyra.

Hem & Hyra har sökt den tidigare styrelseledamoten för frågor om hovrättsdomen men han hänvisar till sin advokat.

Ombudet Johan Petri meddelar att domen kommer att överklagas.

– Jag tycker inte att hovrätten har begripit någonting. Den här domen gör det omöjligt att genomföra ombildningar i områden med betalningssvaga hyresgäster, säger han.

Hem & Hyra har i en rad artiklar granskat ombildningar och konsulten Restate.

Läs mer om granskningen i serien Den stora köpfesten.

Fakta: Miljonsvindeln i Sollentuna

Hem & Hyra har berättat om hur en ny bostadsrättsförening i Sollentuna plundrats på miljontals kronor i samband med en ombildning, medan konsulten Restate plockat ut stora belopp under ombildningsprocessen.

I ombildningen ingick ett ovanligt låneupplägg som byggde på att föreningen tog ett dyrt privatlån.

Bostadsrättföreningen lånade 15 miljoner kronor av en kvinna utomlands med hjälp av ombildningskonsulten.

Föreningen undersökte aldrig möjligheten att utöka lånet hos den storbank de hade ett lån hos utan anlitade i stället den privata långivaren i Österrike.

Efter tingsrättsdomen har ytterligare en granskning gjorts av vad som hänt i föreningen. Granskningen, gjord av en advokatbyrå, har i stora delar visat samma sak som den första granskningen.

Granskningen slår fast att ingen annan än en hyresgäst har rätt att köpa en bostadsrätt i samband med en ombildning. Den nya rapporten slår också fast att höjningen var oskälig när ombildningskonsulten Restates arvode höjdes med 1,3 miljoner kronor i ett kritiskt läge för föreningen.

Granskaren skriver också att bostadsrättsföreningen inte hade rätt att upplåta en bostadsrätt till underpris till ett bolag med koppling till Restate på det sätt som gjorts.

Den senaste granskningen visar också att det är oklart om upplåtelsen av en bostadsrätt till den tidigare ledamoten var giltig. Det gör att det kan ifrågasättas om ledamoten överhuvudtaget varit medlem i föreningen och därmed om det har varit möjligt för mannen att sitta i styrelsen.

Läs också Justitieministern om Sollentunasvindeln: ”Bara ytterligare ett exempel” Banken godkände lån trots att bostadsrätt var hyresrätt – ”oerhört slarv” Ali köpte bostadsrätt som inte fanns – krävdes på en halv miljon av banken: ”Hela mitt liv är förstört”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.