HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mimer går ut hårt – kräver 250 kronor mer för en trea

Västerås Västeråsjätten Mimer överraskar med ett utgångsbud på 3,8 procent i förhandlingarna om de nya hyrorna. Ett bud som Hyresgästföreningens förhandlare har svårt att förstå.
Johan Kretz säger att Hyresgästföreningen erbjudit Mimer en uppgörelse som ligger på samma nivå som städer med likartade förutsättningar.

Allmännyttiga Mimer med drygt 11 000 lägenheter i Västerås har inlett förhandlingarna om 2019 års hyror med att begära 3,8 procents höjning.

Det skulle innebära att hyran för en trerummare på 77 kvadratmeter i genomsnitt höjs med cirka 250 kronor i månaden.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Blekinge 2020

Mimers utgångsbud är ungefär tre gånger så högt som avtalen som tidigare träffats i andra delar av landet.

– Det är en väldigt hög höjning som de vill ha. Med tanke på det och att Mimer har valt att inleda förhandlingarna först denna vecka så är risken stor att de nya hyrorna inte hinner bli klara till årsskiftet, säger Johan Kretz, förhandlingsledare vid Hyresgästföreningen region Aros-Gävle.

Enligt Mikael Källqvist, Mimers vd, beror hyreskravet bland annat på kostnadsökningar som företaget haft för el, vatten och fjärrvärme.

Läs ocksåHyror klara i Mellansverige - här är listan

– Dessutom har Mimers hyresnivåer inte justerats i paritet med de privata fastighetsägarna sedan 2010, så vi ligger långt efter, säger han i en kommentar.

Efterfrågan på nya bostäder är stor i Västerås. Under 2019 sker inflyttning i 400 nya Mimerlägenheter och över tid planeras 200 nya lägenheter per år.

– Som tillväxtort har vi högt resursutnyttjande, till exempel dyrare arbetskraft. 2015 satte vi också in en hög och nödvändig takt för underhållet av våra befintliga bostäder. Det är en takt vi behöver hålla för att vårt bestånd ska hålla i många år till, säger Mikael Källqvist.

Läs ocksåSå mycket höjs hyrorna hos Bostadsbolaget i Mjölby

Förra året var Mimers utgångsbud inför hyresförhandlingarna 2,5 procent. Då slutade det med en uppgörelse på 1,11 procent.

– I och med att taxehöjningarna för värme, vatten, el och sophantering sammantaget blir väldigt beskedliga i Västerås 2019 så är det svårt att förstå varför hyrorna skulle behöva höjas så mycket som Mimer nu begär, säger Johan Kretz.

Läs också Hyresklart hos Sölvesborgshem Så mycket höjer skånska värdar hyran 2020 - se listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.