HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Mimer renoverar kulturbyggnader runt Svartån

Västmanland Mimers kulturhistoriska fastigheter runt Svartån och Bondtorget behöver rustas upp. Men den historiska miljön ställer sina krav på renoveringen.
Foto: Monika Steczkó

Renoveringen görs i samarbete med Västmanlands läns museum, har redan dragit i gång och beräknas pågå till december. Fasader ska målas och tak och totalt 932 fönster ska renoveras.

– Det här är Västerås mest kända och fotograferade vy över Svartån. I nästa vecka sätter vi upp byggnadsställningar i Svartån, det gör man inte så ofta, säger Kenth Fransson, projektledare för underhåll på Mimer.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Byggnaderna är från 1700- och 1800-tal, kulturhistoriskt intressanta och inhyser förutom vanliga hyresgäster även kaféer, restauranger och företag. Vissa av fastigheterna kategoriseras i kommunens detaljplan som  ”kulturminneshus som ska bevaras”, andra som ” hus som bör bevaras”.

Annons

För att inte riskera att minska det kulturhistoriska värdet måste renoveringen göras varsamt med tidstypiska material så långt det är möjligt.

-Vi kommer att bevara och återställa byggnaderna i dess originalkulör och utformning. Det är viktigt att byggnaderna håller över tid och att de behåller sitt kulturhistoriska värde, säger Kenth Fransson.

Annons
Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Renoveringen medför inga hyreshöjningar eftersom det handlar om planerat underhåll.

Läs också Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.