Annons

Mimer renoverar kulturbyggnader runt Svartån

Västmanland Mimers kulturhistoriska fastigheter runt Svartån och Bondtorget behöver rustas upp. Men den historiska miljön ställer sina krav på renoveringen.
Foto: Monika Steczkó

Renoveringen görs i samarbete med Västmanlands läns museum, har redan dragit i gång och beräknas pågå till december. Fasader ska målas och tak och totalt 932 fönster ska renoveras.

– Det här är Västerås mest kända och fotograferade vy över Svartån. I nästa vecka sätter vi upp byggnadsställningar i Svartån, det gör man inte så ofta, säger Kenth Fransson, projektledare för underhåll på Mimer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Byggnaderna är från 1700- och 1800-tal, kulturhistoriskt intressanta och inhyser förutom vanliga hyresgäster även kaféer, restauranger och företag. Vissa av fastigheterna kategoriseras i kommunens detaljplan som  ”kulturminneshus som ska bevaras”, andra som ” hus som bör bevaras”.

Annons

För att inte riskera att minska det kulturhistoriska värdet måste renoveringen göras varsamt med tidstypiska material så långt det är möjligt.

-Vi kommer att bevara och återställa byggnaderna i dess originalkulör och utformning. Det är viktigt att byggnaderna håller över tid och att de behåller sitt kulturhistoriska värde, säger Kenth Fransson.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Renoveringen medför inga hyreshöjningar eftersom det handlar om planerat underhåll.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.