HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mimers nya hyror klara

Västerås 0,99 procent. Så mycket höjs Mimers hyror med från och med årsskiftet.

Inför förhandlingarna yrkade Mimer på att få höja hyrorna med 1,7 procent. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen landade höjningen på i genomsnitt 0,99 procent.

I reda pengar blir det ungefär 60 kronor mer i månaden för en hyresgäst i en normalstor trea. Men för vissa blir det mer och för andra mindre – det procentuella påslaget varierar mellan 0,6 och 3,3 procent.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Syftet är att utjämna skevheter i hyressättningen som Mimer har upptäckt. Det handlar till exempel om likvärdiga lägenheter eller fastigheter som har olika hyror.

Mimers förhandlare Johan Kretz är nöjd med uppgörelsen.

– Jag tycker att vi hittade en bra avvägning mellan hyresgästernas önskemål om måttliga höjningar och bolagets behov av att ta itu med underhållsberget, säger han i ett uttalande.

Läs ocksåHyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett årEn kvinna med grått hår och glasögon sitter vid ett bord fullt med papper.

I fjol höjdes hyrorna för Mimers hyresgäster med i snitt 1,8 procent.

Läs också Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan Här är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022

Mimers nya hyror klara

Västerås Mimer och Hyresgästföreningen har kommit överens om nästa års hyror. I snitt höjs hyrorna med 1,95 procent.

I praktiken innebär det att hyran för en normalstor trea på 67 kvadratmeter i genomsnitt ökar med ungefär 90 till 124 kronor i månaden.

Beroende på var i Västerås man bor höjs hyrorna med mellan 1,75 och 2,4 procent. Lägenheterna som anses ha ett mer attraktivt läge får i regel en lite högre hyreshöjning än övriga. Till exempel höjs hyran med 2,4 procent för en lägenhet i centrum och på Öster Mälarstrand, jämfört med två procent för lägenheter i Gideonsberg, Oxbacken och Pettersberg, så kallat B-läge.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

För Mimers lägenheter i C- och D-läge höjs hyrorna med 1,75 procent. Områdena som berörs är Fredriksberg, Skälby, Bäckby, Vallby och Hökåsen.

Läs också Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan Här är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022

Mimers nya hyror klara

Västerås ​Efter årsskiftet för Mimers hyresgäster betala 2,75 procent mer i hyra. I reda pengar innebär det 125 kronor mer i månaden för en normalstor trea på 65 kvadrat.

​Mimer yrkade från början på en höjning på 3,7 procent.

Men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen, som avslutades under måndagen, hamnade siffran på 2,75 procent. Mimers motivering till att bolaget behöver höja hyrorna är ökade räntekostnader liksom högre priser för el, värme och vatten.
Hans Ohlsson, ordförande i Hyresgästföreningen Aros-Gävle, är nöjd med resultatet.
-Med tanke på de förutsättningar som har varit i år, med taxehöjningar bland annat, så tycker jag att det är ett hyfsat slutresultat. Och Mimer har varit duktiga på att sköta sina finanser, de har jobbat aktivt med att se till att ligga bra till räntemässigt. Det vill jag ge dem beröm för.
I genomsnitt har landets allmännyttiga bostadsbolag krävt fem procent i hyreshöjning för nästa år.

Läs också Hyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta" Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter" Nya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss" Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt" Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.