Annons

Mimers nya hyror klara

Västerås 0,99 procent. Så mycket höjs Mimers hyror med från och med årsskiftet.

Inför förhandlingarna yrkade Mimer på att få höja hyrorna med 1,7 procent. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen landade höjningen på i genomsnitt 0,99 procent.

I reda pengar blir det ungefär 60 kronor mer i månaden för en hyresgäst i en normalstor trea. Men för vissa blir det mer och för andra mindre – det procentuella påslaget varierar mellan 0,6 och 3,3 procent.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Syftet är att utjämna skevheter i hyressättningen som Mimer har upptäckt. Det handlar till exempel om likvärdiga lägenheter eller fastigheter som har olika hyror.

Annons

Mimers förhandlare Johan Kretz är nöjd med uppgörelsen.

– Jag tycker att vi hittade en bra avvägning mellan hyresgästernas önskemål om måttliga höjningar och bolagets behov av att ta itu med underhållsberget, säger han i ett uttalande.

Annons
Läs ocksåVärd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det"Höjning av hyra. KBAB. Procent. Hyresförhandlingar, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen. Hyresvärdar. Värd.

I fjol höjdes hyrorna för Mimers hyresgäster med i snitt 1,8 procent.

Läs också 15 procent högsta yrkandet hittills i Aros-Gävle – se om din värd är med på listan Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning” Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen

Mimers nya hyror klara

Västerås Mimer och Hyresgästföreningen har kommit överens om nästa års hyror. I snitt höjs hyrorna med 1,95 procent.

I praktiken innebär det att hyran för en normalstor trea på 67 kvadratmeter i genomsnitt ökar med ungefär 90 till 124 kronor i månaden.

Beroende på var i Västerås man bor höjs hyrorna med mellan 1,75 och 2,4 procent. Lägenheterna som anses ha ett mer attraktivt läge får i regel en lite högre hyreshöjning än övriga. Till exempel höjs hyran med 2,4 procent för en lägenhet i centrum och på Öster Mälarstrand, jämfört med två procent för lägenheter i Gideonsberg, Oxbacken och Pettersberg, så kallat B-läge.

Annons
ANNONSLånestrategier för hyresgäster

För Mimers lägenheter i C- och D-läge höjs hyrorna med 1,75 procent. Områdena som berörs är Fredriksberg, Skälby, Bäckby, Vallby och Hökåsen.

Annons
Läs också Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" 15 procent högsta yrkandet hittills i Aros-Gävle – se om din värd är med på listan Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning” Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen

Mimers nya hyror klara

Västerås ​Efter årsskiftet för Mimers hyresgäster betala 2,75 procent mer i hyra. I reda pengar innebär det 125 kronor mer i månaden för en normalstor trea på 65 kvadrat.

​Mimer yrkade från början på en höjning på 3,7 procent.

Annons
Men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen, som avslutades under måndagen, hamnade siffran på 2,75 procent. Mimers motivering till att bolaget behöver höja hyrorna är ökade räntekostnader liksom högre priser för el, värme och vatten.
Hans Ohlsson, ordförande i Hyresgästföreningen Aros-Gävle, är nöjd med resultatet.
-Med tanke på de förutsättningar som har varit i år, med taxehöjningar bland annat, så tycker jag att det är ett hyfsat slutresultat. Och Mimer har varit duktiga på att sköta sina finanser, de har jobbat aktivt med att se till att ligga bra till räntemässigt. Det vill jag ge dem beröm för.
I genomsnitt har landets allmännyttiga bostadsbolag krävt fem procent i hyreshöjning för nästa år.

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Hyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidrag Per krävs på skyhög hyreshöjning och 90 000 i retroaktiv hyra: "Har inte råd" Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning” Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.