Annons

Mimers vd: ”Vi måste involvera de boende mycket tidigare”

Västerås Protesterna mot chockhöjda hyror på Vetters­torp gav en del resultat, men hyresgästers rätt till inflytande vid renoveringar är begränsad. Nu kan lagändringar vara på gång.

I september informerade Mimer sina hyresgäster på Vetterstorp om planerade renoveringar. Strax efteråt gick en grupp hyresgäster samman för att försöka påverka Mimer. De samlade bland annat in namnunderskrifter, skrev insändare, besökte ett kommunfullmäktigemöte och deltog i en radiodebatt.

– Till slut gick Mimer oss till mötes genom att erbjuda valbara nivåer. Den högsta nivån blev också lägre än det var tänkt från början, men hyreshöjningarna blir ändå väldigt höga, säger Frida Lindgren från gruppen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Enligt Anders Nordstrand, vd på Mimer, är bolagets ambition att se till att alla antingen kan bo kvar eller får flytta till en billigare lägenhet. Han tycker att Mimer som bostadsbolag inte kan ta ansvar för att samhällets stöd har försämrats till de som har lägst inkomster.

– Men det vi har lärt oss av Vetterstorp är att vi måste involvera de boende mycket tidigare. Vi måste också hitta sätt att renovera fastigheter så att de håller långsiktigt men utan så höga hyreshöjningar, säger han.

Annons

Ett bostadsområde som har framhållits som ett gott exempel eftersom hyrorna har höjts relativt lite i samband med en stor renovering är Rud i Karlstad. För basutförande är hyreshöjningen fem procent, eller 291 kronor i månaden för en trea på 89,7 kvadratmeter. Det kommunala bolaget KBAB har finansierat renoveringen genom att lägga en stor del av den årliga budgeten för underhåll på Rud.

Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.

– Det har fungerat bra och vi kommer att fortsätta med konceptet. Men om hyreshöjningen kan hållas så låg beror på i vilket skick fastigheten är och antalet lägenheter. Är det färre lägenheter blir det dyrare per lägenhet, säger Rolf Aleskog, projektledare på KBAB.

Sabina Lindberg på Vetterstorp tror att det krävs en lagändring för att garantera att hyresgästerna får mer att säga till om.

Annons

– Ja, det måste finnas en grundtrygghet för hyresgäster, säger Sinikka Oksala, som också har varit aktiv i gruppen. 

Läs också16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningarHalvkroppsporträtt på Marcus Kjellin som står längst till höger i bild i en mörkblå skjorta. I bakgrunden syns ett bostadshus.
Fakta: Lagändringar utreds

Regeringen tillsatte i juli en utredning som bland annat ska ta ställning till om hyresgästernas inflytande vid renoveringar bör stärkas genom lagändringar.

Utredaren Agneta Börjesson, som är riksdagsledamot för Miljöpartiet, ska redovisa vad hon har kommit fram till senast 1 februari 2017.

I uppdraget ingår att föreslå eventuella lagändringar.

Läs också Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning” Hissar kan bli stående när mobilnäten släcks ner Kvinna trakasserar sexvåningshus – grannar skriver på lista för att få henne vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.