Mimers vd: ”Vi måste involvera de boende mycket tidigare”

Västerås Protesterna mot chockhöjda hyror på Vetters­torp gav en del resultat, men hyresgästers rätt till inflytande vid renoveringar är begränsad. Nu kan lagändringar vara på gång.

I september informerade Mimer sina hyresgäster på Vetterstorp om planerade renoveringar. Strax efteråt gick en grupp hyresgäster samman för att försöka påverka Mimer. De samlade bland annat in namnunderskrifter, skrev insändare, besökte ett kommunfullmäktigemöte och deltog i en radiodebatt.

– Till slut gick Mimer oss till mötes genom att erbjuda valbara nivåer. Den högsta nivån blev också lägre än det var tänkt från början, men hyreshöjningarna blir ändå väldigt höga, säger Frida Lindgren från gruppen.

Läs ocksåMer otryggt när hyresgäster bor på kort tid – grannar hinner inte lära känna varandraEn kvinna i vitt linne och röd kjol står vid ett staket utanför ett radhus i rött tegel. Hennes i grunden mörka hår är färgat rött.

Enligt Anders Nordstrand, vd på Mimer, är bolagets ambition att se till att alla antingen kan bo kvar eller får flytta till en billigare lägenhet. Han tycker att Mimer som bostadsbolag inte kan ta ansvar för att samhällets stöd har försämrats till de som har lägst inkomster.

– Men det vi har lärt oss av Vetterstorp är att vi måste involvera de boende mycket tidigare. Vi måste också hitta sätt att renovera fastigheter så att de håller långsiktigt men utan så höga hyreshöjningar, säger han.

Ett bostadsområde som har framhållits som ett gott exempel eftersom hyrorna har höjts relativt lite i samband med en stor renovering är Rud i Karlstad. För basutförande är hyreshöjningen fem procent, eller 291 kronor i månaden för en trea på 89,7 kvadratmeter. Det kommunala bolaget KBAB har finansierat renoveringen genom att lägga en stor del av den årliga budgeten för underhåll på Rud.

Läs ocksåDe tar strid för sina uteplatser – hyresgästen Kari: "Tar de bort den kan jag lika gärna flytta"Halvkroppsporträtt på Kari Rauhala som står i grå huvtröja och svart t-shirt med tryck med händerna på staketet runt sin altan på sin uteplats. På staketet hänger en blomlåda med lila petunior. Mimer ska ta bort alla egenbyggen på uteplatser på Stångjärnsgatan och Välljärnsgatan på Bäckby i Västerås. Sen kan man välja att betala extra för en standardaltan Mimer bygger.

– Det har fungerat bra och vi kommer att fortsätta med konceptet. Men om hyreshöjningen kan hållas så låg beror på i vilket skick fastigheten är och antalet lägenheter. Är det färre lägenheter blir det dyrare per lägenhet, säger Rolf Aleskog, projektledare på KBAB.

Sabina Lindberg på Vetterstorp tror att det krävs en lagändring för att garantera att hyresgästerna får mer att säga till om.

– Ja, det måste finnas en grundtrygghet för hyresgäster, säger Sinikka Oksala, som också har varit aktiv i gruppen. 

Läs ocksåBara 7 av 30 rum uthyrda i Västerås första coliving – men Per, Jonte och Ronnie är nöjdaTre män i ett kök. Längst t v i bilden syns en man i grått hår och glasögon som är i färd med att öppna en kylskåpsdörr. I mitten, i kökets hörn, står en kortklippt man med glasögon. Han håller ena handen i fickan och den andra på köksbänken. Längst tv en kortklippt man med mörkt hår som står vid köksön. Han ska precis hälla upp ett glas apelsinjuice. Alla tre ser glada ut.
Fakta: Lagändringar utreds

Regeringen tillsatte i juli en utredning som bland annat ska ta ställning till om hyresgästernas inflytande vid renoveringar bör stärkas genom lagändringar.

Utredaren Agneta Börjesson, som är riksdagsledamot för Miljöpartiet, ska redovisa vad hon har kommit fram till senast 1 februari 2017.

I uppdraget ingår att föreslå eventuella lagändringar.

Läs också Hyresgäst försvann spårlöst – nu måste han betala skadestånd till värden Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.