HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mindre av lönen går till hyra

Nyheter Hyresgästerna får mer pengar över till annat. Inte sedan i början av 1990-talet har hyrans andel av lönen varit så låg som nu, visar nya siffror från Hyresgästföreningen.​
Det går bra för Sveriges hyresgäster. I alla fall ekonomiskt. 2006 gick i snitt 27,2 procent av lönen till hyra efter skatt, en minskning med en halv procentenhet sedan förra året. Det visar Hyresgästföreningens årliga sammanställning av hur stor del av lönen som går till hyran.
Beräkningarna bygger på medianlönen för samtliga heltidsanställda i Sverige satt i relation till hyran för en genomsnittlig tvåa på 60 kvadrat. Siffran på 27,2 procent är den lägsta sedan i början av 1990-talet.
 
1990-talet blev en svår tid för hyresgästerna med en skatteomläggning som drev upp hyresnivåerna. Toppen nåddes 1996 då hyran slukade i snitt 33,6 procent av lönen efter skatt.
Att siffran sjunkit med mer än sex procentenheter sedan dess beror på en kombination av orsaker, enligt Sven Bergenstråhle, ansvarig för statistiken hos Hyresgästföreningen. Dels måttliga hyreshöjningar, dels högre löneökningar för de heltidsanställda.
– I år kan man räkna med att andelen sjunker ännu mer och hamnar under 27 procent, säger Sven Bergenstråhle och pekar på den pågående avtalsrörelsen som lär ge löneökningar på runt tre procent samt regeringens jobbavdrag.
– Det samtidigt som hyreshöjningarna inom allmännyttan landade på i snitt 1,8 procent, säger han. 
Hyresgästföreningens mål är att hyrans andel av lönen inte ska överstiga 25 procent efter skatt.
 

Läs också Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Därför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänder Värden ville vräka covidsjuk 72-åring - utreddes för terrorism och penningtvätt Fiffi tog strid - fixade 200 000 kronor till sig och grannarna Så skulle hyran kunna sänkas - om kommuner tolkade lagen annorlunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.