Annons

Mindre av lönen går till hyra

Nyheter Hyresgästerna får mer pengar över till annat. Inte sedan i början av 1990-talet har hyrans andel av lönen varit så låg som nu, visar nya siffror från Hyresgästföreningen.​
Det går bra för Sveriges hyresgäster. I alla fall ekonomiskt. 2006 gick i snitt 27,2 procent av lönen till hyra efter skatt, en minskning med en halv procentenhet sedan förra året. Det visar Hyresgästföreningens årliga sammanställning av hur stor del av lönen som går till hyran.
Beräkningarna bygger på medianlönen för samtliga heltidsanställda i Sverige satt i relation till hyran för en genomsnittlig tvåa på 60 kvadrat. Siffran på 27,2 procent är den lägsta sedan i början av 1990-talet.
 
1990-talet blev en svår tid för hyresgästerna med en skatteomläggning som drev upp hyresnivåerna. Toppen nåddes 1996 då hyran slukade i snitt 33,6 procent av lönen efter skatt.
Att siffran sjunkit med mer än sex procentenheter sedan dess beror på en kombination av orsaker, enligt Sven Bergenstråhle, ansvarig för statistiken hos Hyresgästföreningen. Dels måttliga hyreshöjningar, dels högre löneökningar för de heltidsanställda.
– I år kan man räkna med att andelen sjunker ännu mer och hamnar under 27 procent, säger Sven Bergenstråhle och pekar på den pågående avtalsrörelsen som lär ge löneökningar på runt tre procent samt regeringens jobbavdrag.
– Det samtidigt som hyreshöjningarna inom allmännyttan landade på i snitt 1,8 procent, säger han. 
Hyresgästföreningens mål är att hyrans andel av lönen inte ska överstiga 25 procent efter skatt.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.