Annons

Misshandlad slipper dela skadestånd med maken

Nyheter Kvinnor som misshandlats av sina män ska inte längre behöva dela skadeståndet med förövaren vid bodelning. Det är innebörden av ett lagförslag som nu fått grönt ljus av riksdagens civilutskott.​
Det var i slutet av november förra året som justitieminister Beatrice Ask presenterade förslaget om en ny lag som ska gälla vid bodelning.
En kvinna som misshandlats av sin man ska inte längre tvingas dela skadeståndet med gärningsmannen då makarna skiljer sig.
I dag är huvudregeln att det vid en skilsmässa görs en bodelning där makarnas tillgångar och skulder läggs samman och sedan delas lika. Det har lett till fall där kvinnor som misshandlats av sina män tvingats dela brottsskadeersättningen med gärningsmannen.
Något som har uppfattats som stötande av bland annat Egon Frid (v), ledamot i riksdagens civilutskott som nu ställer sig bakom regeringens förslag.
 
Han förklarar att det rådde stor enighet i frågan bland utskottets ledamöter.
– Ja, det här var en lucka i lagen som bland annat vi i vänsterpartiet försökte få den tidigare regeringen att täppa till. Den nya regeringen ser nu till att lagen ändras, säger Egon Frid. 
Regeringens förslag innebär dessutom att skulder som den andre maken dragit på sig genom brottslig verksamhet, i framtiden räknas bort från bodelningen.
Lagändringen, som även gäller make och registrerad partner, föreslås börja gälla från den 1 juli i år.
Riksdagen väntas klubba igenom lagändringen den 28 mars.
 

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Ett år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: "Många mår fortfarande dåligt" Boråsvärd tog ut närmare 45 procent i överhyra - tvingas betala tillbaka Glömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljon 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Hyresgästen Erik: "Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.