Annons

Misshandlade kan skyddas mot vräkning

Nyheter Kvinnor och män som misshandlas i hemmet ska få bättre besittningsskydd. Det anser riksdagens civilutskott, som vill att hyreslagen ändras snarast.
Misshandel i hemmet kan leda till vräkning. Nu vill riksdagens civilutskott stärka besittningsskyddet för de utsatta.

Var åttonde hyresgäst har hört att någon granne har blivit misshandlad av sin partner, enligt en undersökning Hem & Hyra har gjort. 

I vissa fall leder upprepad misshandel till att hyresvärden säger upp kontraktet. Både det faktum att grannarna har störts och att lägenheten ibland också har blivit sönderslagen, kan ge värden rätt att vräka hyresgästen. 

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Vänsterpartiet har tagit upp problemet i två motioner, som i dag behandlades i riksdagens civilutskott. Alla partier ställde sig bakom att brottsoffrens rätt att bo kvar bör stärkas.

Annons

– Det är ett väldigt viktigt steg. Det är helt oacceptabelt att brottsoffer ska behöva bli vräkta från sin bostad till följd av att de har blivit misshandlade och fått lägenheten sönderslagen av sin våldsamma partner, säger Amineh Kakabaveh, Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson.

Civilutskottet vill att hyreslagen ändras så att besittningsskyddet stärks i dessa fall. Frågan tas upp i riksdagen den 11 april.

Annons
Läs ocksåTrodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta
Läs också "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas Grovt misshandlad av sin granne – nu förlorar mannen sin lägenhet ”Kanonmannen” i Växjö misstänks ha sålt vapen till Foxtrotnätverket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.