Misstänks för våldtäkt och vållande till annans död – fick överta lägenhet
Det var den 25 oktober i fjol som polis och ambulans kallades till parets bostad i Göteborg. En anhörig hade hittat den 80-åriga kvinnan svårt skadad. Hon fördes till sjukhus där hon avled av sina skador dagen därpå.
Kvinnans sambo, en 68-årig man, greps och anhölls i samband med händelserna. Han har suttit häktad sedan dess. Idag väcktes åtal mot mannen vid Göteborgs tingsrätt. Åklagare Helena Treiberg Claeson yrkar på att mannen blir fälld för våldtäkt och grovt vållande till annans död.
– Jag förväntar mig en fällande dom, säger hon till Hem & Hyra.
Mannens skuld är alltså ännu inte prövad. Men redan den 1 december i fjol beslöt Göteborgs hyresnämnd att han skulle få överta kvinnans hyreskontrakt.
Kvinnans barn och fastighetsägaren Balder hade gemensamt yrkat på att hyresavtalet skulle sägas upp och att mannen inte skulle få överta det.
”Det vore oskäligt att tvingas godta (68-åringen) som hyresgäst då han genom brott ansvarar för (kvinnans) död” skriver Balder i sitt yrkande. Bolaget påpekade även att mannen saknar taxerad inkomst, har haft skulder hos Kronofogden och att han och kvinnan bara varit sambo sedan februari 2014.
Den 68-årige sambon hävdade att han var oskyldig till brott och att han och kvinnan varit sambo sedan år 2000. Dessutom hänvisade han till att han är pensionär och både har en inkomst och rätt till bostadsstöd. Han krävde att få ta över lägenheten.
Hyresnämnden beslöt att mannen har rätt att överta kontraktet.
”(68-åringen) är inte dömd för brott mot (kvinnan) och ska – då han förnekar brott mot henne – betraktas som oskyldig i denna fråga” skriver hyresnämnden i sitt beslut.
Hans Henriksson var hyresråd i förhandlingen.
– Visst kan jag förstå om människor kan uppfatta beslutet som stötande, på samma sätt som att det kan uppröra om någon frias trots att mycket talar för att han är skyldig. Men av rättssäkerhetsskäl ska våra domstolar agera så. Om det inte går att bevisa motsatsen ska man betraktas som oskyldig, säger Hans Henriksson.
Däremot menar han att det mycket väl kan bli ett nytt ärende i hyresnämnden ifall mannen döms för de brott han misstänks för. Men i så fall måste Balder ta initiativet och ansöka om att mannens kontrakt ska upphöra.
– Det kanske inte bedöms som rimligt att man ska få behålla kontraktet om man begått ett allvarligt brott i bostaden. Även ifall han döms till ett mångårigt fängelsestraff skulle man kunna bedöma att han inte har behov av bostaden, säger Hans Henriksson.
Däremot kan inte kvinnans barn göra någon ny ansökan. De utgjorde halva dödsboet, men förlorade alltså mot 68-åringen, som utgjorde andra halvan.
– Det beslutet har vunnit laga kraft. Det hade varit skillnad om de själva krävt att få överta lägenheten för egen del. Nu krävde de bara att kontraktet skulle upphöra, säger Hans Henriksson.
Fastighetsägaren Balder är än så länge knapphändiga med kommentarer. Men naturligtvis följer bolaget utvecklingen, säger Mats Arnkil, förvaltare på Balder och ansvarig för bostäder i Göteborg.
– Hur vi agerar beror på vad domen säger. Blir mannen friad är det en sak. Men är det så att det förekommit brottslig verksamhet i lägenheten, då har vi något att gå på, säger han.
– Självklart förstår jag att människor kan reagera känslomässigt på hyresnämndens beslut [att mannen fick ta över kvinnans hyreskontrakt]. Men så länge det inte finns en dom så är man oskyldig. Det är det vårt rättsamhälle bygger på.
Också Hyresgästföreningen, som inte varit involverad i fallet, poängterar att skuldfrågan än så länge inte av avgjord.
– Oskyldighetspresumtionen, att en människa är oskyldig till motsatsen är bevisad, är en väldigt stark princip, säger juristen Roger Höög.
Läs mer:
Hem & Hyra har tidigare skrivit om vilken kriminell verksamhet som krävs för att hyresvärden ska ha rätt att säga upp kontraktet. Även i fall där hyresgäster blivit dömda för grova brott har hyresnämnden ibland beslutat att de får bo kvar.
Reglerna för när hyresvärden har rätt att säga upp kontraktet för dömda brottslingar är inte entydiga. Hyresgästens rätt att behålla sin bostad är i regel stark, så länge man verkligen bor i lägenheten och något så när sköter sina plikter som hyresgäst, även om man har begått brott.
Har man använt lägenheten för kriminell affärsverksamhet eller om brottsligheten riktat sig mot eller stört grannarna är risken större att hyresnämnden ger fastighetsägaren rätt att säga upp hyresavtalet. Däremot går det i regel inte att säga upp en hyresgäst för att denne har begått brott på en helt annan plats.
I vissa fall kan rätten också ta ställning till exempelvis grannars rädsla för att en dömd brottsling ska flytta tillbaka efter ett fängelsestraff. Den rädslan ska i så fall vägas mot hyresgästens rätt att behålla lägenheten.