Annons

Miste kontraktet trots ändrad folkbokföring

Nyheter ​Trots att kvinnan ändrade sin folkbokföring från villan i grannkommunen till den allmännyttiga lägenheten i södra Stockholm blev hon av med hyreskontraktet. Varken hyresnämnd eller hovrätt trodde att kvinnan verkligen bodde lägenheten.

​Hela familjen var folkbokförd i en gemensamt ägd villa i en grannkommun till Stockholm. Mamman hade dessutom hyreskontrakt på en tvårumslägenhet i en av Stockholms södra stadsdelar.

Annons
Den kommunala hyresvärden sade upp hyreskontraktet med hänvisning till att mamman inte behövde lägenheten. Verkligt behövande fanns det däremot gott om, både i hyresvärdens interna kö och hos Stockholms Stads Bostadsförmedling.
Mamman förklarade inför hyresnämnden att lägenheten ”är mitt allt efter separationen” från maken som bodde ensam i den gemensamma villan. Själv bodde mamman med barnen i lägenheten, men var fortfarande skriven i villan.
Grannkommunen krävde nämligen att mamman var skriven där för att släppa in barnen i förskolan.
 
Hyresnämnden gick på hyresvärdens linje och godkände uppsägningen av kontraktet. Nämnden pekade bland annat på att mamman var folkbokförd i villan i grannkommunen, tillsammans med maken och tre barn. Det var också dit hennes post gick. Mamman hade inte heller lyckats visa att folkbokföringen var fel.
Då skrev sig mamman i lägenheten, samt överklagade till hovrätten. Samtidigt ändrade mamman namnet på lägenhetsdörren, från sitt flicknamn till sitt namn som gift. Men mammans post gick fortfarande till villan i grannkommunen.
Även hovrätten anser, precis som hyresnämnden, att folkbokföringen normalt ska vara utgångspunkten vid bedömningen av var en person bor. Men den här gången vägde folkbokföringen inte lika tungt.
 
Hovrätten tar fasta på att folkbokföringen ändrats efter hyresnämndens prövning. En sådan ändring av folkbokföringen som görs efter hyresnämndens beslut tas ”enligt fast praxis” inte utan vidare till intäkt för att hyresgästen verkligen bor permanent på den nya adressen i hyreslägenheten. Och eftersom mamman inte heller i hovrätten lyckades bevisa att hon bor i lägenheten godkände även hovrätten uppsägningen av hyreskontraktet.
Hovrätten noterar också att ”det framkommit att det finns planer” på hyresfastigheten ska överlåtas till en bostadsrättsförening.
En av hovrättens ledamöter ansåg att mamman visat att hon verkligen bor i lägenheten, och ville därför att mamman skulle få behålla sitt hyreskontrakt.
 

Annons
Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Kastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning Hotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen Nattbad och cykelreparationer störde grannar – mannen förlorar kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.