Annons

Mitt i sommarhettan – hyresgäster förbjuds att vädra

Nyheter Efter renoveringen måste hyresgästerna skriva på ett tilläggskontrakt – annars får hyresgästerna inte något handtag till fönstret. "Jag blev helt chockad, just nu är det 27 grader varmt i lägenheten", säger en av hyresgästerna.
Foto: Privat
Hyresgäster uppmanas att skriva under ett tilläggsavtal för att kunna öppna sina fönster.

Boende i Svenska bostäders fastighet Pyramiden 13 på Södermalm i Stockholm fick ett oväntat brev från sin hyresvärd efter att fastigheten genomgått en omfattande renovering där bland annat nya fönster installerats. I brevet finns ett tilläggsavtal där hyresgästerna ska förbinda sig att enbart öppna sina fönster för ”fönsterputs etc.”

”Härmed utkvitteras ett handtag som möjliggör öppning av det brandklassade fönstret i lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Jag har förstått innebörden av det brandklassade fönstret och förstår att fönstret endast får öppnas vid fönsterputsning etc.

Fönstret får aldrig lämnas i öppet läge då lägenheten lämnas.

Handtaget återtas om missbruk upptäcks”

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

En hyresgäst som Hem & Hyra har varit i kontakt med är tveksam till att skriva på eftersom det är oklart om man tillåts använda fönstret för vädring i fortsättningen.

Annons

-Jag har bott i min lägenhet i fyra år och blev helt chockad, just nu är det 27 grader varmt i lägenheten, säger en av hyresgästerna i huset som vill vara anonym.

Osäkerheten kring vilken anledning man får och inte får öppna fönstret för är stressande, menar en av de boende. Det känns helt enkelt osäkert vad som kan få hyresvärden att ta tillbaka fönsternyckeln.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Enligt Anne Kuylenstierna Arnström, chef för IT- och kommunikationsavdelningen på Svenska bostäder, finns kvittensen eftersom två fönster hamnat närmare varandra efter renoveringen. Det finns då risk att en eventuell brand kan sprida sig mellan lägenheterna.

-Det är så att Pyramiden varit under renovering en längre tid. I samband med det är det två fönster som kommit väldigt nära varandra. Skulle det vara så att en eldsvåda uppstår skulle det kunna spridas snabbt. Vi vill ta vårt ansvar som fastighetsägare här.

Spridningsrisken är orsaken till att bolaget inte vill att fönstren används allt för mycket, men Anne Kuylenstierna Arnström menar att man ska kunna använda sina fönster till normal vädring.

-Vi vill säkerställa att hyresgästerna använder fönstren restriktivt, det är därför den här kvittensen finns, säger hon.

Annons

Ett märkligt resonemang, menar Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Mirtorp.

-Har du en gång skrivit på ett hyresavtal, då har du ett avtal vad gäller nyttjandet av lägenheten. Att sedan byta ut bågarna och komma med nya instruktioner och papper som ändrar avtalet, det står ju ingenting i hyresavtalet om att jag inte får använda vissa fönster. Det får man ju i så fall ta i en förhandling med hyresgästen, säger Johan Mirtorp.

Han menar att det är en inskränkning i nyttjanderätten av lägenheten.

-Vad säger bruksvärdet om att man plötsligt inte kan öppna fönstret? Det måste redas ut. Man får se till att få in en dialog, det måste gå att hitta en lösning. Min känsla är att man nog inte riktigt tänkt på det här från början.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.