Annons

Mitthem hoppas på mer hållbart tillsammans

Sundsvall Nu har Mitthems projekt för ett mer hållbart bo och leverne rullat igång. Lokalen i Nacksta står klar att ta emot de första "eleverna" som ska få lära sig om hur man som hyresgäst i Mitthem bör värna om sitt boende och miljön.

Från planet till kvarter. Mitthems hållbarhetsskola vill att hyresgäster ska se nyttan med att vara mån om såväl boende som världen vi lever i.

”Boskolan” riktar sig dels till unga som just flyttat hemifrån och dels till nyinflyttade från andra länder. Mycket av informationen är därför översatt till arabiska, tigrinja, engelska och svenska.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har länge velat jobba mer med information till nyanlända, men har inte kommit fram till hur det kan göras på ett bra sätt. Genom det här samarbetet med Mitthem drar vi nytta av varandra och det ger oss möjligheter till en kommunikation som vi tidigare inte kunnat erbjuda, säger Anna Törngren, kommunikatör på MittSverige Vatten och Avfall.

Men hållbarhetsskolan är ändå något som alla har nytta av.

– Jag har lärt mig nåt nytt varje dag som jag jobbat med det här, säger Nina Staaf, projektledare på Mitthem.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Framförallt leder kunskap till en större medvetenhet.

– Att man tänker på att inte slösa på Jordens resurser. Att man stannar upp och tänker efter. Är det nödvändigt att ha vattnet på hela tiden i duschen? Räcker det med att vädra tröjan istället för att tvätta den? Kan jag använda matresterna till en lunchlåda istället för att slänga dem?

Kursen är uppdelad i tre delar.
Steg ett är en teoretisk bit där man får information om hur vårt samhälle fungerar i stort med kommunalskatt, demokrati, allmännytta, lagar och hyresgästers rättig- och skyldigheter.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Lokalen på Nackstavägen 25, där ”lektionerna” hålls, är uppbyggd som en lägenhet med badrum, kök och sop­rum för att rent praktiskt visa på vad man kan tänka på i sitt boende – den andra delen av kursen.

– Vi presenterar mer miljövänliga val i vardagen, källsortering och exempelvis hur man gör om strömmen går eller hur man rengör vattenlåset, säger Staaf. En annan viktig sak är hur man tar hand om använd frityrolja, vilket är ett problem för många hyresvärdar idag. Vi delar ut trattar som ska användas till upphällning och lagring av gammal olja.

Annons

Kursen avslutas med ett studiebesök på en återvinningsstation.

Utbildningen ska inte ta mer än några kvällar i anspråk och alla deltagare får en miljöpåse med sig hem med lite av varje i.
– Alla vinner på rätt tänk kring miljön, vi har bara en planet och den måste vi vara rädda om ifall vi vill ha den kvar, säger Staaf.

”Hållbara tillsammans” är ett EU-projekt som är tänkt att pågå i tre år.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.