HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mitthem ställer om i krisen för att bibehålla jobb

Sundsvall Mitthem ställer om underhållsplanen med anledning av Coronaviruset. Genom att tidigarelägga utvändiga underhållssatsningar hoppas man på att kunna hålla uppe verksamheten.
Foto: Mitthem
"Det känns bra att vi på det här sättet kan förbättra miljön för våra boende samtidigt som vi bidrar till att lokala företag har jobb", säger Lotta Björklund, VD på Mitthem.

Mitthem ställer om sin underhållsplan för att anpassa verksamheten efter rådande omständigheter kring Coronaviruset, som försvårar utförandet av det planerade invändiga underhållet.

Genom att skjuta invändiga underhållsåtgärder på framtiden och istället tidigarelägga utvändigt underhåll så räknar det kommunalägda bostadsbolaget att kunna ”bidra till att hålla samhällets ekonomi igång även under våren 2020”, enligt ett pressmeddelande.

Läs ocksåJörgen har ingenstans att ta vägen – tvingas bo kvar i möglig lägenhetFunktionsnedsatta Jörgen Ax är fast i en möglig lägenhet.

Spridningen av viruset covid-19 påverkar hela samhället.
För Mitthem och dess hyresgäster är en av konsekvenserna att en del av det invändiga underhållet och icke-akuta reparationer i Mitthems bostadsbestånd i Sundsvall behöver skjutas upp.

För att detta inte ska slå för hårt mot lokala företag har Mitthems styrelse beslutat att snabbt prioritera om och tidigarelägga planerade utvändigt underhåll.

– Vi kommer att byta tak, måla fasader, jobba med utemiljöer och fräscha upp lekplatser. Det här är åtgärder som skulle ha genomförts de kommande åren som vi nu startar direkt. Det känns bra att vi på det här sättet kan förbättra miljön för våra boende samtidigt som vi bidrar till att lokala företag har jobb, säger Lotta Björklund, VD på Mitthem.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Enligt Mitthem genomför man varje år underhåll och investeringar i befintliga fastigheter för cirka 180 miljoner kronor. Nu läggs årets budget om.

– Vi måste alla hjälpas åt nu. För oss på Mitthem är det självklart att göra vad vi kan för att hålla samhället igång. Genom denna snabba omprioritering hoppas vi kunna hålla hantverkarna igång under vår och sommar. Att underhåll tidigareläggs nu är bra för företagen, för våra boende och för Sundsvall, säger Pernilla Berg, styrelseordförande (S) för Mitthem.

Större underhållsåtgärder som redan är igång, som till exempel stambyten, kommer bolaget att fortsätta med så långt det är möjligt.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Icke-akut underhåll som behöver skjutas upp för att minimera risk för smittspridning kommer att genomföras så snart läget i samhället medger detta, meddelar Mitthem via utskicket till media.

Läs också Så stoppades förfallet i det ökända slumhuset: “Det är som natt och dag” Nu vågar Anastasiia bjuda hem sonens kompisar igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.