Annons

Mögel inget skäl att strunta i hyran

Skövde Paret hyrde en nybyggd villa utanför Skövde centralort. Problem med fukt och mögel gjorde att hyresgästerna tröttnade och flyttade, utan att betala hyran. Nu har de kommit överens i tingsrätten. 

​Det var i mars 2008 som paret flyttade in i den 197 kvadrat stora villan i ett och ett halvt plan. Det dröjde inte länge innan de upptäckte att det regnade in i entrén. Med en hyra på cirka 13 000 kronor kändes det tungt.

Annons
 
Villan har hög standard och är byggd i gammaldags stil. Ett fristående garage ligger på tomten och även detta var enligt hyresgästerna drabbat av fukt- och mögelskador.
Paret kontaktade hyresvärden, men inget hände. Till slut tröttnade hyresgästerna och flyttade utan att betala hyra under uppsägningstiden.
 
Hyresvärden ansökte i slutet av 2009 om betalningsföreläggande mot hyresgästerna. Värden ville ha full hyra och rättegångskostnaderna betalda.
Nu blev det förlikning i tingsrätten. Hyresgästerna ska betala hälften av tre månadshyror, 19 350 kronor och parterna ska stå för sina egna rättegångskostnader.
 
Hyresgästföreningens jurist Karin Andersson var hyresgästernas ombud i rätten:
– Det krävs allvarliga brister för att slippa betala hyra. Om det finns sådana brister har man rätt till nedsättning av hyran, men man ska aldrig låta bli att betala helt och hållet om man inte är helt säker på att man har grund för hävning, säger hon.
 
Hyresvärden ligger i tvist med byggbolaget. I tingsrätten hävdade han att fuktskadorna var okända. Nu ligger villan ute för försäljning. 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Värden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flytta Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Fängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.