Annons

Mögel inget skäl att strunta i hyran

Skövde Paret hyrde en nybyggd villa utanför Skövde centralort. Problem med fukt och mögel gjorde att hyresgästerna tröttnade och flyttade, utan att betala hyran. Nu har de kommit överens i tingsrätten. 

​Det var i mars 2008 som paret flyttade in i den 197 kvadrat stora villan i ett och ett halvt plan. Det dröjde inte länge innan de upptäckte att det regnade in i entrén. Med en hyra på cirka 13 000 kronor kändes det tungt.

Annons
 
Villan har hög standard och är byggd i gammaldags stil. Ett fristående garage ligger på tomten och även detta var enligt hyresgästerna drabbat av fukt- och mögelskador.
Paret kontaktade hyresvärden, men inget hände. Till slut tröttnade hyresgästerna och flyttade utan att betala hyra under uppsägningstiden.
 
Hyresvärden ansökte i slutet av 2009 om betalningsföreläggande mot hyresgästerna. Värden ville ha full hyra och rättegångskostnaderna betalda.
Nu blev det förlikning i tingsrätten. Hyresgästerna ska betala hälften av tre månadshyror, 19 350 kronor och parterna ska stå för sina egna rättegångskostnader.
 
Hyresgästföreningens jurist Karin Andersson var hyresgästernas ombud i rätten:
– Det krävs allvarliga brister för att slippa betala hyra. Om det finns sådana brister har man rätt till nedsättning av hyran, men man ska aldrig låta bli att betala helt och hållet om man inte är helt säker på att man har grund för hävning, säger hon.
 
Hyresvärden ligger i tvist med byggbolaget. I tingsrätten hävdade han att fuktskadorna var okända. Nu ligger villan ute för försäljning. 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven” Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Mariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.