Annons

Möglet har gjort Mikaelas lägenhet obeboelig – besked från hyresvärden tog månader

Hökarängen Fasaden lossnar från huset och fuktskadan syns lång väg. Familjen tvingas sova i vardagsrummet när möglet sprider sig på sovrumsväggarna. Ändå har det tagit månader att få besked från hyresvärden Stockholmshem: “Det ska inte ta så här lång tid”.
Foto: Aron Andersson / Privat / Montage
Fuktskadan på Hauptvägen i Hökarängen syns tydligt på fasaden och har fått tegelstenar att rasa ner på marken. I båda sovrummen i Mikaela Hårdbergs lägenhet har fukten skapat mögel innanför tapeterna. Hela familjen bor i vardagsrummet sedan januari.

UPPDATERING. Miljöförvaltningen har beslutat att Mikaelas familj har rätt till evakueringslägenhet. Läs mer här.

Utanför entrén på Hauptvägen i Hökarängen ligger delar av fasaden på marken. De har hägnats in av ett metallstängsel. Ett provisoriskt tak har byggts över porten så att de boende som passerar in och ut inte ska få tegelstenar i huvudet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mikaela Hårdberg och hennes sambo, tre barn och två hundar, lever sedan en tid tillbaka i vardagsrummet. Fuktskadorna i sovrummen är så omfattande att det inte går att vara där utan att känna sig fysiskt påverkad.

– Det är förkylningar och nysningar, andningen blir tyngre när man kommer in i rummet. Så det är klart att det märks, säger hon.

Ett besiktningsprotokoll av fuktskadorna konstaterar om lägenhetens skick: “Beboelig: Nej”. Just det utlåtandet vill Mikaela Hårdberg helst inte tänka på.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Jag har känt att jag kan inte gå in i den stressen. Jag har försökt koppla bort det lite. Jag vet att det inte är bra för hälsan men jag kan inte gå och tänka på det varje dag.

Hon säger att det var i slutet av januari som familjen flyttade ut ur de två sovrummen, stängde dörrarna och helt bosatte sig i vardagsrummet. 

– Det var en annan granne som fattat att något var fel och som tyckte att vi skulle kolla närmare för han trodde vi hade fuktskador. Jag hade ju känt ganska länge att det var ruggigt, framförallt i mina barns sovrum, du vet hur fukt kan kännas. Så har det varit ganska länge.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Det gjordes till slut en besiktning av lägenheten och redan när den utfördes fick Mikaela bekräftat att skadorna var omfattande och att ingen bör bo i lägenheten. Då hade hon redan själv sett både fukten och möglet. När hon städat de båda sovrummen och bland annat flyttat på en våningssäng som stod mot väggen så avslöjades de stora mögelangreppen på tapeten.

Annons

Men från hyresvärden Stockholmshem har det hörts väldigt lite. De skickade vidare en kopia av besiktningsprotokollet när det var klart, men i övrigt är det väldigt lite information eller dialog som förts med hyresgästerna.

– Det är total katastrof att det inte hänt något, säger Mikaela Hårdberg.

Hon har med hjälp av sin mamma hört av sig både till Miljöförvaltningen och Hyresgästföreningen som båda jagat Stockholmshem.

– Det är ett ganska märkligt ärende faktiskt. Inte ärendet i sig men det är ytterst märkligt skött från Stockholmshem, säger Katherina Ahlm, handläggare för Hyresgästföreningen i Stockholm.

– Jag får en känsla av att de negligierat hyresgästen och jag tycker det är anmärkningsvärt för detta är en familj som bor i en så pass mögelskadad lägenhet.

Mögel bakom tapet.
Under besiktningen blev det tydligt hur mycket mögel som bildats innanför tapeterna.

Utanför entrén visar Mikaela Hårdberg upp skadorna på fasaden och ganska snabbt kommer grannar i huset ut och vill berätta om sina upplevelser. De visar hur de nymålade väggarna i cykelförrådet redan gulnat av fukten.

Längs stupröret på framsidan av fasaden syns fuktskadan löpa från mark till tak. De boende menar att den ofta svämmar över när det regnar och att vattnet då strilar längs med väggen. En granne säger att samma problem på baksidan av huset ledde till en fuktskada med efterföljande renovering för ett antal år sedan.

Ändå har inget förebyggande arbete gjorts. När Hem & Hyra hör av sig till Stockholmshem svarar de på mejl. De bekräftar att fuktskadan beror på att en hängränna varit igensatt och beklagar dessutom att hyresgästerna fått så lite information.

Annons

“Här kan vi tydligt konstatera att vi brustit i våra rutiner och inte hanterat denna skada på ett bra sätt. Det ska inte ta så här lång tid, vi borde agerat och åtgärdat detta tidigare så att det inte drabbat våra hyresgäster. Det här blir en lärdom i hur vi arbetar med skadeprojekt generellt och vi behöver se över våra rutiner, så här ska det inte bli”, skriver Stockholmshems kommunikationschef Åsa Stenmark.

Hon skriver också att åtgärdsplanen inte är färdig ännu och att det dessutom är fortsatt oklart hur lång tid det kommer att ta.

Vad gäller Mikaela Hårdberg och hennes familj skriver Åsa Stenmark att det kan bli aktuellt med någon form av ersättning.

“Vi kan också konstatera att de hyresgäster som berörts kommer att ha rätt till ersättning i de fall de inte kunnat nyttja ytor i sina lägenheter. Även det kommer vi veta mer om när vi sett omfattningen och vet hur lång tid det tar att åtgärda.”

Mikaela Hårdberg själv säger att det hon hoppas på är att insatserna nu ska gå fort, och att familjen får en evakueringslägenhet.

– Nu har vi bott så här så länge, i en liten “etta”, men om de ska riva upp väggar och golv så är det klart jag inte vill bo i det med mina barn. Det är redan jobbigt som det är.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.