Annons

Nytt mögelbeslut: Hyresvärden måste hitta boende till Mikaelas familj

Nyheter Svårt att andas, kallt och ruggigt i sovrummen och fuktskador över hela fasaden. Möglet har tvingat Mikaelas familj att bo i vardagsrummet och hyresvärden Stockholmshem har inte någon plan för att åtgärda problemet. Nu sätter miljöförvaltningen ner foten: Familjen måste få en evakueringslägenhet.
Foto: Aron Andersson / Montage
Miljöförvaltningen i Stockholm har nu beslutat att Stockholmshem måste ordna en evakueringslägenhet åt Mikaela Hårdberg och hennes familj. En besiktning har tidigare konstaterat att lägenheten är obeboelig för en småbarnsfamilj. Men flera månader senare bor familjen fortfarande i vardagsrummet.

I slutet av januari skickade Mikaela Hårdberg in en anmälan till miljöförvaltningen i Stockholm. Fuktskadorna i hyreshuset hade skapat mögel i familjens två sovrum och det gick inte längre att bo där. Hyresvärden Stockholmshem hade inte agerat, vilket Hem & Hyra skrivit om.

En besiktning i mitten av februari bekräftade problemen. I protokollet fastslås att lägenheten inte är beboelig för en småbarnsfamilj. Ett antal åtgärder föreslås för att komma till rätta med problemen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De omfattande mögelangreppen på sovrummens väggar är fotograferade i protokollet, liksom den stora fuktskada på husets fasad som fått tegelstenar att lossna och rasa till marken bredvid entrén.

Det har gått månader sedan problemen uppdagades, men den kommunala hyresvärden Stockholmshem har ännu inte gjort något åt saken, och nu har miljöförvaltningen fått nog. I ett nytt beslut skriver miljö- och hälsoskyddsnämnden:

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

“Den 7 mars, den 4 april och den 14 april 2023 kontaktade miljöförvaltningen fastighetsägaren och efterfrågade åtgärds- och tidsplan samt information kring evakueringsbostad. Fastighetsägaren har inte inkommit med efterfrågade uppgifter.”

Därför beslutar nämnden att Stockholmshem ska ordna en evakueringslägenhet åt familjen och skriver vidare i beslutet:

Annons

“Eftersom bostaden bedöms utgöra en olägenhet med risk för människors hälsa och olägenheten är pågående samt att fastighetsägaren inte självmant erbjudit klaganden en evakueringsbostad under tiden fuktskadan undersöks och åtgärdas, beslutar nämnden att förelägga fastighetsägaren att tillförse klaganden och hela dennes hushåll med en evakueringsbostad tills det att lägenheten är uttorkad, sanerad och återställd”

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

För Mikaela Hårdberg som sedan januari trängs med sambo, tre barn och två hundar i lägenhetens vardagsrum, kommer beslutet som en lättnad.

– Det känns såklart jättebra men jag vet inte om jag litar på att det kommer att ske något särskilt fort. Jag har tappat förtroendet för Stockholmshem, säger hon.

Vad tror du kommer hända nu?

– Jag vet ärligt talat inte vad som kommer att hända. Jag hoppas ju på att vi ska få en evakueringslägenhet men jag vet inte.

När Hem & Hyra tidigare kontaktat Stockholmshem så uppgav de att det kan bli tal om en ekonomisk ersättning till hyresgäster som inte kunnat utnyttja hela sin bostad. Det tycker Mikaela Hårdberg är en självklarhet.

Annons

– Det har jag nog räknat med. Frågar du mig så tycker jag nog att vi borde få bo gratis den här tiden med tanke på hälsofaran det inneburit.

Eftersom fuktskadan på Hauptvägen kopplas till stupröret som svämmat över så nöjer sig inte miljöförvaltningen med att låta hyresvärden evakuera Mikaela Hårdberg och hennes familj. 

Längs med hela framsidan av byggnaden har fasaden missfärgats och delar av den har rasat ner på marken. Därför anser nämnden att Stockholmshem även ska utreda samtliga lägenheter i anslutning till stupröret för att se om fler drabbats av fukt- och mögelskador.

När Hem & Hyra kontaktar Stockholmshem om beslutet får vi återigen svar på mejl:

”Svaret är att vi självklart kommer att följa föreläggandet och ordnar en evakueringslägenhet till hyresgästen. Detaljerna kring detta kommer vi att ta direkt med vår hyresgäst.”

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.