Annons

Mögliga flyktingboenden ärende i hyresnämnden

Sundsvall Migrationsverket har anmält ett 70-tal brister i flyktingarnas lägenheter på Sidsjön, från mögel till vägglöss. Värden anser att mycket är skadegörelse och vill vräka de boende.
Migrationsverkets lägenheter är undermåliga och kräver renovering, men värden vill inte betala för underhållet.

Hem & Hyra har tidigare uppmärksammat förhållandena i flyktingarnas lägenheter uppe vid Sidsjön i Sundsvall. Det handlar om drygt 70 lägenheter och cirka 300 flyktingar. De bor trångt och smutsigt. Ofta är det stopp i avloppet, badrummen mögliga och ohyra i sovrummen.

Migrationsverket som hyr bostäderna av Sidsjö Fastigheter AB sedan 2006 har löpande rapporterat om bristerna för hyresvärden. De senaste två åren har mer än 70 anmälningar gjorts, men inte ens hälften har åtgärdats. De mest kostsamma reparationerna, som exempelvis ventilationsproblem och badrumsrenoveringar, har inte värden velat stå för.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hans Bark är vd för fastighetsbolaget, han menar att det är den onormalt höga belastningen i våtutrymmena som är orsaken till skadorna. Och att lägenheterna inte vårdats i enlighet med hyreslagen.

– Vi har föreslagit att gå halva vägen var och dela på renoveringskostnaderna, men det har de (migrationsverket, reds. anm.) avfärdat, sa Hans Bark till Hem & Hyra i en tidigare intervju.

– De samarbetar inte alls och vi vill inte ha kvar dem som hyresgäst längre.

Läs ocksåGrannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell sonÖrebrobostäders skylt i rött och en bild på personer som representerar grannar.

Hyresvärden sa därför upp hyresgästen den 12 mars 2014 med avflyttningsdatum 30 september.

Men migrationsverket bestrider uppsägningen och begär också åtgärdsförelägganden i tio lägenheter.

Annons

Parterna träffades häromveckan i ett första så kallat förberedande samtal i Hyresnämnden Sundsvall.

Läs ocksåOsäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem

– Fuktskador uppstår, förutom som resultat av att det är hög vattenbelastning i lägenheterna, bl a genom att dörrbladen överfuktas nertill eftersom duschdraperier saknas, sa Hans Bark i nämnden.

Hans ombud Anders Leander menade att det heller inte är en fråga om normal bostadsuthyrning.

– Det bor många personer i lägenheterna. Det uppstår därmed ett onormalt slitage och omfattande vattenanvändning i badrum och toalett, sa Leander.

Enhetschefen för migrationsverket i Sundsvall, Annika Nordin, var i nämnden tillsammans med ombudet Stefan Råhlander.

Råhlander svarade Bark med att verket betalar extra för det onormala slitaget.

Annons

– Verket betalar också för den skadegörelse som i förekommande fall finns. Men hyresgästen kan konstatera att det är ett bristande underhåll även vad det gäller det normala slitaget, sa Råhlander.

Värden har besiktat lägenheterna och konstaterat att vissa är så nedslitna att det krävs rejäla renoveringsåtgärder.

– Hyrorna har legat på samma nivå sedan 2005, men hyresgästen vill varken betala högre hyror eller dela på underhållskostnaderna. Det går inte längre att bedriva fastighetsförvaltning med de förutsättningar som råder, enligt Hans Bark.

Perterna har inte kunnat enas och diskussionerna fortsätter på fredag i hyresnämnden.

 

Läs också Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år Kvinnan satt häktad – missade förhandling och blev av med lägenheten: ”Svårt styra upp livet” Hyresgäst ringde hyresvärden 50 gånger om dagen – vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.