Annons

Mor och dotter evakueras – stördes av bordell hos grannen

Stockholm En mamma och hennes dotter i Vasastaden evakueras efter blivit störd av ljuden från en bordell hos grannen. Kvinnan som hyr lägenheten där verksamheten pågått sägs upp av värden.
Foto: Roger Rosenlund
Koppleriverksamheten har förekommit på två olika adresser i Vasastaden, enligt en dom i tingsrätten.

Adressen är en av två i Vasastaden som förekommer i en ny dom i Stockholms tingsrätt som följer ett mönster som blivit allt tydligare den senaste tiden. Hyresgästen hyr ut sin lägenhet i andrahand via till exempel airbnb, men vad de därefter inte är medveten om är att lägenheten förvandlas till ett tillhåll för sexhandel. Och plötsligt är risken överhängande att uthyraren gjort sig, om än omedvetet, delaktig i en verksamhet som är grund för att bli av med kontraktet.

I fallet med adressen i Vasastaden nekar den drygt 70-åriga hyresgästen till att hon varit inblandad i någon bordellverksamhet. Hon säger att hon inte alls hyrt ut utan har haft gäster. Hyresvärden Einar Mattsson pekar dock på att det bedrivits bordellverksamhet, att lägenheten hyrts ut otillåtet i andra hand och beklagar att grannen störts av det.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi har tagit del av polisens förundersökning och fått det bekräftat att grannens uppgifter om uthyrning och prostitution stämmer. Vi har därför lämnat ärendet till en jurist för hantering där vi önskar avflyttning av  hyresgästen på grund av den otillåtna andrahandsuthyrningen. Jag tycker det är skönt att grannen fått upprättelse och att det hon upplevt stämmer. Hon (grannen) har tvingats leva i en obehaglig situation och vi ska göra vad vi kan för att det ska bli bra, sade förvaltaren Jens Lindh Burman i hyresnämnden dit grannen anmält störningarna.

Annons

I domen som meddelades i Stockholms tingsrätt i dag beskrivs verksamheten detaljerat. En man från Storbritannien döms till fängelse i fyra månader för koppleri sedan han hjälpt en person från Italien att sälja sex i Stockholm. De båda hade redan tidigare haft ett samarbete med ett liknande upplägg i Finland. Han lade upp bilder på internet, tog emot samtal från sexköpare och skickade meddelande till henne när kunder var på väg. Det kunde handla om tre till fem kunder om dagen.

Kvinnan som nu får hjälp av Einar Mattsson att hitta ett nytt tillfälligt boende beskriver hur ljuden från sexhandeln i lägenheten varit förödmjukande och kränkande. Att möbler flyttats och att det varit oljud i sån omfattning att hon fått stora sömnproblem.

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

– Ni ser ju hur jag ser ut. Jag är utmattad av sömnlöshet och jag har en nioårig flicka att ta hand om också, sade hon.

Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Betalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuld Jens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.