Hyresvärden med flest betalningsanmärkningar i landet kräver en fläckfri bakgrund

För att få hyra en lägenhet hos kommunala värden Munkbo krävs det att man inte haft några betalningsanmärkningar de senaste tolv månaderna, enligt bolagets egen uthyrningspolicy. En som länge har kämpat med skulder är Anna, som egentligen heter något annat, och bor i Munkedal.
– Det är ingen idé att ens försöka skaffa bostad när man har betalningsanmärkningar, säger hon.
Flest betalningsanmärkningar
Samtidigt är det just Munkbo som har flest betalningsanmärkningar bland Sveriges allmännyttiga bostadsbolag. Totalt har bolaget de senaste tre åren dragit på sig 66 betalningsanmärkningar, enligt uppgifter som Hem & Hyra tagit ut den 27 februari. Det rör sig bland annat om räkningar från elbolag, Transportstyrelsen och telekommunikationsföretag. Det totala beloppet uppgår till cirka 25 000 kronor.
Munkbos vd, David Olofsson, har inte ställt upp på någon intervju, men svarar i ett mejl att de efter vår granskning gjort en kreditupplysning på sig själva och konstaterat att de i dag har fyra anmärkningar och 61 ansökningar om betalningsföreläggande.
– Detta är så klart helt underkänt och inte bra på något vis, kommenterar David Olofsson.
För ett aktiebolag som Munkbo räcker det dock med en ansökan om betalningsföreläggande för att få en betalningsanmärkning.
Dubbelmoral
Anna är kritisk till Munkbos agerande.
– Det är en väldig dubbelmoral av Munkbo att själva inte betala sina räkningar – men ändå vägra hyra ut till oss. Jag kan förstå om det är personer som har obetalda hyror och att de inte vill hyra ut till dem. Men hur är det med oss andra? Vi får ingen chans att komma igen, säger Anna.
Anna är långt ifrån ensam. Vid årsskiftet hade drygt 400 000 personer i landet en betalningsanmärkning hos Kronofogden och varje dag ökar de totala skulderna med runt 52 miljoner kronor. I Munkbos uthyrningspolicy står att det är viktigt att betala hyran i rätt tid, att det görs en ekonomisk prövning och att inga nya betalningsanmärkningar får ha registrerats det senaste året. Finns det äldre anmärkningar ska skulderna vara betalda. Samtidigt har alltså Munkbo själva flera fakturor som gått vidare till Kronofogden, vissa av dem det senaste året.
– Att vi som bolag fått betalningsanmärkningar är så klart ett misslyckande från vår sida, där kommer vi att vidta åtgärder för att kvalitetssäkra våra rutiner. När det gäller våra hyresgäster behöver vi göra en bedömning från fall till fall och vår uppgift är att säkerställa att en hyresgäst rimligen kan sköta sina hyresåtaganden, skriver bolagets vd David Olofsson i ett mejlsvar.
Annas skulder började hopa sig när hon levde med sin ex-man. Hon berättar om hur han jobbade som ingenjör, tjänade väldigt bra, men sedan gick han in i väggen. Han började då självmedicinera med alkohol. Själv fortsatte hon att gå till jobbet varje dag, något som hon trodde att även hennes man gjorde. Skulderna växte, lånen kunde inte betalas och när ex-mannen inte betalade in skatt på firman där även Anna var involverad drabbades även hon.
– Nu lever inte min ex-man längre. Kvar står jag med skatteskulder på runt 700 000 kronor. Som tur var har jag ett skyddsnät så jag kunde hyra en lägenhet där min mamma fick gå in som borgenär. Nu hyr jag och min sambo ett hus till ett överpris. Jag hade gärna bott i lägenhet, men det är ingen idé att ens försöka. Vi vill flytta närmare min mamma med tanke på att pappa gick bort i vintras, men hur ska jag få en lägenhet?