Annons

Här är svenskarna sämst på att betala tv-avgift

Nyheter Den vanligaste skulden hos Kronofogden är tv-avgiften. I vissa kommuner är invånarna extra dåliga på att betala. Lista: Så stora är skulderna landet över.
Foto: vladans

I Kronofogdens register finns över 90 000 personer med skulder till Radiotjänst. Det gör det till den vanligaste skulden och var femte person i registret har just problem med tv-avgiften.

– Det är inte så konstigt egentligen, därför att det är väldigt många som är skyldiga att betala tv-avgift och det gör att många också kommer att få skulder, säger Johan Krantz, analytiker vid Kronofogden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Om du hamnar i ekonomisk knipa så är förmodligen det första jag skulle strunta i att betala just tv-avgiften. Det finns annat som har allvarligare konsekvenser. Om du inte betalar telefonräkningen så stängs telefonen av, om du inte betalar hyran riskerar du vräkning.

Som Hem & Hyra tidigare berättat är hyresgäster kraftigt överrepresenterade bland skuldsatta. Och det är framförallt i vissa kommuner som tv-avgiften är ett stort problem.

Enligt siffror från Kronofogden är det Ljusnarsbergs kommun i Örebro län som har flest antal skuldsatta personer per invånare. Det gäller både tv-avgift och andra skulder.

Läs ocksåFörslaget om tv-avgift via skatten får kritik

– Varför det ser ut så just för tv-avgiften har jag ingen aning om. Men att det finns höga skulder hos kronofogden känner vi till, säger Bo Wallströmer, kommunchef.

Annons

– Det beror på lågt skatteunderlag, folk tjänar dåligt med pengar helt enkelt. Vi har en ganska hög arbetslöshet och en hög andel nyanlända.

De stora skulderna till Radiotjänst kan däremot försvinna i framtiden. Tv-avgiften föreslås nämligen att betalas via skattesedeln. Det förslaget ska dock bli verklighet först och det finns vissa instanser som är kritiska vilket du kan läsa mer om här.

Läs ocksåMånga hyresgäster vinnare på ny tv-avgift

Att tv-avgiften är en vanlig skuld hos Kronofogden tror Johan Krantz inte har någon koppling till att vissa är kritiska mot avgiften.

– De personerna försöker nog snarare att undvika att betala tv-avgift. Om jag var principiellt emot det så skulle jag inte straffa mig själv genom att låta ärendet gå till Kronofogden.

LÄS MER: Hyresgästernas skulder

Annons

Här är skulderna för tv-avgiften störst

Välj län i menyn ovanför tabellen.

Källa: Kronofogden/SCB.

Läs också Rapport: Skulder vanligast bland utrikes födda och hyresgäster Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Kronofogden svarar inte i telefon trots fler skuldsatta – hyresgästen Ingrid blev bortkopplad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.