Annons

Munkbo vill sälja för att ha råd med nybygge

Munkedal Munkedals kommunala bostadsbolag, Munkbo, vill sälja sitt bostadsbestånd i Hedekas för att betala låneskulden. Men kommunstyrelsen säger nej. ”Vi vet att vi inte får ut värdet på husen”, säger Åsa Karlsson, S, kommunalråd.
Foto: Karin Gistedt
Munkedals kommunstyrelse säger nej till försäljning av hyreshusen i Hedekas.

Munkbo dras med stora låneskulder, samtidigt som man har uppdrag att bygga nytt. Därför har bolaget haft en önskan om att utreda vad en försäljning av bostadsbeståndet i Hedekas skulle ge.

Bolagets vd, Mats Tillander, säger att husen i Hedekas lämpar sig för försäljning, då det främst handlar om villor och radhus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det gör att det går att sälja enskilt, till dem som redan är hyresgäster idag. Så har skett tidigare. Familjer som redan bott i husen har köpt.

Men han säger att man även velat utreda om någon kan tänka sig att köpa hela beståndet och driva det vidare som hyresrätter.

Har inte allmännyttan ett ansvar att ha bostäder även i det ni kallar ”perifera områden”?

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Visst. Men det finns inget som hindrar att det finns en privat satsning på lägenheter.

Ärendet har nu varit uppe i Munkedals kommunstyrelse och där har förslaget röstats ner. Det blir nu upp till fullmäktige att avgöra frågan om försäljningen ska utredas.

Annons

 

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

 

– Ja, vi har ändrat oss, säger Åsa Karlsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Munkedal. Vi anser att man inte kan få ut värdet på bostäderna och vi tycker att det är viktigt att det finns hyreslägenheter även i Hedekas. Därför menar vi att det inte behövs någon utredning, Munkbo ska ha kvar lägenheterna där.

Åsa Karlsson menar att försäljning av enstaka hus bara ställer till det, då det kan bli oklarheter om vem som ska sköta vad. Hon anser också att en process med utredning skulle ge de nuvarande hyresgästerna en otrygghet, att de inte skulle veta vad som händer framöver med deras boende.

Mats Tillander menar att försäljningen borde utredas, då bolaget behöver pengar för att fullfölja uppdraget att bygga nytt.

– Det finns ett stort behov av hyreslägenheter i Munkedal, inte minst för att få igång flyttkedjor, där äldre med villor flyttar till bekvämare boende i lägenheter och där yngre då får chansen att köpa hus till rimliga priser.

– Vi har sådan brist på lägenheter nu att vi knappt klarar att ordna boende för dem som har förtur, ofta beroende på fysiska hinder.

Annons

Han säger att det är ett bekymmer att Munkedalsbor vänder sig till andra kommuner för att få lägenheter.

– Det är ju inte så vi vill ha det. Vi vill att de stannar i Munkedal.

Om kommunfullmäktige också säger nej till utförsäljning av husen i Hedekas, får Munkbo hitta andra lösningar för att betala av sin låneskuld.

– Det finns intresseanmälningar om annat i Munkbos bestånd, säger Mats Tillander och tillägger att han inte kan säga mer om det, då det bara är i sin linda.

 

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.