Annons

Nafise tvingas leva campingliv

Norrköping 23 kvadrat utan toa eller dusch. Nafises första bostad i Sverige kunde vara bättre. Bostadsbristen gör att tusentals asylsökande får leva campingliv.
Foto: Jenny Knutsson
, , ,

Termometern visar minus 15 och iskristallerna gnistrar i solskenet. En vinterdag som denna är Himmelstalunds camping i Norrköping normalt sett stängd och öde. Men i år är det annorlunda. I de tio campingstugorna råder det liv och rörelse. Alla är uthyrda till Migrationsverket för att husera asylsökande från bland annat Syrien och forna Jugoslavien. I en av dem bor Nafise och hennes son Robert som flytt från oroligheterna i södra Serbien.

– Vi hoppades att det skulle bli bättre, men vi blev tvungna att fly, berättar hon på serbokroatiska medan Nevresa Husic, som jobbar som städerska på campingen, översätter.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Nafise berättar om våldet hennes familj utsattes för i hemorten Bujanovac. Ett litet samhälle nära gränsen mellan Kosovo och Serbien. Konflikten där mellan serber och albaner gjorde det omöjligt för dem att stanna kvar.

– De kastade stenar på vårt hus och misshandlade oss.Jag var hela tiden rädd för att bli slagen, säger hon och visar märken på ryggen från en misshandel i hemlandet.

I stugan finns fyra sängar, en soffa och en matplats med en liten kokplatta. Dusch, toalett och kök finns en bit bort i receptionshuset där det även finns ett sällskapsrum. Den lilla stugan har varit deras bostad i över en månad. Hur länge till är ännu oklart.

Läs ocksåMånga lediga lägenheter – men fortsatt höga hyror: ”Det finns bara för de rika”Skylt med öppen visning och bostadsökande.

– Vi är jättenöjda, här finns allt som vi inte hade hemma. Här finns både mat och varmvatten, säger Nafise.

Annons

Men på Migrationsverket är man inte nöjd. Normalt sett hade Nafise erbjudits en lägenhet.

– Det är ingen bra lösning, det är det inte. Men det är så svårt att få tag i lägenheter, det är sådan brist att vi har fått ordna boenden på campingar. En del har ju inte samma standard som det finns i en lägenhet. Det rör sig om flera tusen personer som bor i tillfälliga boenden, säger Mats Johansson, enhetschef på Migrationsverket i Norrköping.

Läs ocksåIndustriboom får Gullspångsbostäder att renovera tomställda lägenheter – Vd:n: "Någonstans ska ju alla bo"Gullspångsbostäders vd Magnus Persson.

Bristen på bostäder började bli akut redan i somras bland annat på grund av situationen i Syrien.

– Vi brukar ha mellan 25 000–30 000 ankommande per år och det är något som vi normalt klarar av att hantera. Men nu har vi en prognos på 54 000 för 2013. Det blir såna här svängningar när det uppstår oroligheter ute i världen, säger Mats Johansson.

Att få tag i tillräckligt många lägenheter har visat sig omöjligt. Migrationsverket har i stället tvingats hyra in cirka 8 000 bäddar på ett 70-tal tillfälliga boenden runt om i hela landet. Det rör sig om både campingar, vandrarhem och hotell. Samtidigt kan väntan i det tillfälliga boendet bli betydligt längre än vad som är tänkt. Något som försenar de nyanländas integration.

Annons

– Många bor kvar i våra asylboenden fast att de inte ska det. Det beror dels på att polisen inte har verkställt flera avvisningar. Dels har Arbetsförmedlingen, som ska ordna bostad åt de som fått uppehållstillstånd, inte löst sin uppgift så bra. Det är ett stort bekymmer för oss, förklarar Mats Johansson.

När turistsäsongen börjar i vår går kontraktet ut med campingen i Himmelstalund. För Migrationsverket lär bostadsjakten fortsätta. Men för Nafise och hennes son Robert är framtiden ännu oklar.

– Vi ska träffa Migrationsverket om några dagar, då får vi kanske besked om vi får stanna och om vi får en annan bostad. Vi är i svenska händer nu, jag är så tacksam, säger Nafise.

Läs också Lägenheten var fylld med skräp – nu krävs hyresgästen på 120 000 kronor Efter åtta år i skogen – nu vräks Amir från kojan: "Det var min enda utväg" Inga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.