Annons

Närlundarenovering fall för hyresnämnden

Nyheter På Närlunda vill Helsingborgshem renovera 264 lägenheter men 36 hushåll har inte godkänt. Nu går Helsingborgshem till hyresnämnden för att få sätta igång sina planer.
Foto: Petra Martinsson
Hela området på Närlunda i Helsingborg ska förändras. Fyra niovåningars hus ska nu renoveras. Foto: Petra Martinsson

Helsingborgshem har länge försökt att få med sig alla hyresgäster på renoveringståget. Men nu står det klart att de inte har lyckats. Av 264 hushåll i de aktuella niovåningshusen har 36 inte gett sitt medgivande och idag, tisdag, har Helsingborgshem lämnat in en ansökan till Hyresnämnden i Malmö. Nämnden kan ge bostadsbolaget rätt till att bygga om även för de som inte godkänner (se också faktaruta till höger).

Hyrorna kommer att höjas med 28 till 32 procent och fasas in under fem år. Av de 36 som inte godkänt renoveringar godkänner några, enligt Helsingborgshem, bara delar av åtgärderna, andra har synpunkter på omfattningen eller den nya hyresnivån. Vissa har helt avstått från att lämna besked.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är många hushåll som berörs och vi har respekt för att hyresökningen gör att några tvekar. Därför känns infasningen bra och det är skönt att se att det ändå finns ett starkt stöd hos de allra flesta, säger Anders Eriksson, projektledare på Helsingborgshem.

Annons

Helsingborgshems plan är att börja renoveringarna redan nu i höst och de beräknas ta cirka två år.

Tidigare har ett liknande ärende på Närlunda behandlats i hyresnämnden. I det fallet godkände nämnden renoveringarna. Mer om det kan du läsa här:

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Helsingborgshems renovering tas upp i hyresnämnden

Annons

Hyresgäster förlorade i hyresnämnden

Fakta: När hyresgäster säger nej

Enligt hyreslagen måste värden informera om större renoveringar och hyresgästerna ge sitt godkännande. Om någon inte godkänner måste hyresvärden söka tillstånd hos hyresnämnden där en förhandling äger rum.
Hyresgäster som inte svarar värden anses ha invändningar.
Hur många hyresgäster som måste godkänna en åtgärd är beroende av vad som ska genomföras.
Det har visat sig att hyresnämnden i de flesta fall beslutar till värdens fördel.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.