Annons

Närmare 8 000 lägenheter ska bort

Nyheter Hundratalet kommuner med den svagaste bostadsmarknaden behöver avveckla närmare 8 000 lägenheter, till en kostnad av närmare 2 miljarder kronor. Hur går det då med övrig kommunal verksamhet? Det undrar Statens Bostadskreditnämnd (BKN), som bland annat hjälper kommuner som har överskott av bostäder.​

I sitt senaste nyhetsbrev skriver BKN att hyresgästerna har fått bära stora kostnader när bostadsbolagen anpassats till krympande befolkning. Men enligt BKN är detta inte bara ett bostadsproblem, myndigheten efterlyser därför en bred analys av följderna för annan verksamhet i de berörda kommunerna.

Bostadsmarknaden är enligt BKN svag där det är dyrare att bo i hyresrätt än i bostäder där marknaden avgör priset. Det finns 83 sådana kommuner i landet. Där är det aktuellt att riva hyresfastigheter eller göra om dem för annan verksamhet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Redan nu finns ett akut behov att riva 3 600 lägenheter, eller att anpassa fastigheterna till annat än boende. På lite längre sikt blir ytterligare 4 000 lägenheter tomma.

Annons

Befolkningen i de omkring hundra värst utsatta kommunerna beräknas minska med 10 500 invånare fram till år 2015.

BKN har redan uppdraget att hjälpa kommunala bostadsföretag som hamnar i trångmål på grund av överflödiga bostäder. Sedan slutet av 1990-talet har staten via BKN ställt upp med drygt 3 miljarder kronor till femtiotalet kommuner. Ungefär lika många kommuner har med betydande ansträngning klarat sig utan statligt stöd.

Annons
Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

En fortsatt avveckling av bostäder i dessa kommuner är inte bara ett bostadsproblem. BKN:s generaldirektör Lars Magnusson efterlyser därför en bred analys av vilka effekter denna anpassning kan komma att få i de berörda kommunerna.

Läs också Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.