Annons

Nattlig tvätt ger fler lägenheter

Mjölby Fyra tvättstugor blir två men i gengäld får hyresgästerna tvätta dygnet runt. Det blir följden när Bostadsbolaget bygger om tvättstugor till lägenheter i Mjölby.
Foto: Jenny Knutsson
De gamla bokningstavlorna byts ut mot ett nytt, digitalt system när en fristående tvättstuga på gården ersätter de som finns i husen.

Efterfrågan på hyreslägenheter i Mjölby är större än tillgången, medan läget är det omvända när det gäller lokaler. Samtidigt är byggklar mark en bristvara.

— Därför försöker vi hitta tomma lokaler och andra utrymmen i befintliga hus som kan byggas om till lägenheter, säger Martin Johansson, projektingenjör hos kommunala Bostadsbolaget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
”Någon form av invigning ska vi ha, men i vilken omfattning det blir beror på vilka coronarestriktioner som gäller”, säger Martin Johansson.

För några år sedan byggdes lokaler på Järnvägsgatan om till sju lägenheter och vid Stora torget har en ny skapats och ytterligare en är på gång.

Även i Östra Lundby pågår arbete för fullt. Här byggs tvättstugorna i fyra av husen om till lika många lägenheter.

— De här tvättstugorna var lägenheter från början, när husen byggdes på 1960- och 70-talet, berättar Martin Johansson.

Läs ocksåNytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där"

Men så kom tuffare tider för bolaget, som fick problem med att lägenheter stod tomma. Några revs och några byggdes om till annat. Nu har tiderna förändrats igen.

För att ersätta de tvättstugor som försvinner byggs ett nytt, fristående, hus med två tvättstugor på gården. Ett digitalt bokningssystem införs också.

Räcker det när det är fyra som tas bort?

Läs ocksåDyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronorEn tvättmaskin med tvätt och en hand som håller i en sedelbunt.

— Vi bedömer det eftersom vi kommer att tillåta tvätt på obekväma tider. I och med att det går att tvätta utan att störa någon så tillåter vi att de används dygnet runt. Om det skulle visa sig att det ändå uppstår problem så får vi lösa det då.

Annons

Det är första gången som Bostadsbolaget tillåter tvätt nattetid. Detta blir också bolagets första tvättstugor med självdoserande maskiner.

— Vi vill testa och se hur det fungerar. Det finns ju en miljöaspekt i det, förhoppningsvis kan det spara tvättmedel, sköljmedel och vatten, säger Martin Johansson.

Hyresgäster har dock hört av sig till värden och uttryckt oro för allergiproblem när man inte får välja tvättmedel själv.

— Vi kommer givetvis att välja produkter som är väl beprövade och som passar alla.

För att täcka kostnaderna för produkterna höjs hyrorna i de berörda husen med 40 kronor per månad. Det gillar inte hyresgästen Hilkka Kuusijärvi. Hon tycker att det är bra att tvättstugorna flyttar ut på gården, men ifrågasätter varför hon måste betala mer för något som hon inte utnyttjar.

— Jag har egen tvättmaskin och använder aldrig tvättstugan men ändå får jag höjd hyra. Det är dåligt, säger hon.

Enligt Martin Johansson är det för komplicerat att administrera vilka hyresgäster som använder tvättstugan, och hur mycket, och vilka som inte gör det. Därför får alla dela på kostnaden.

Hyreshöjningen är förhandlad med Hyresgästföreningen och ligger enligt förhandlare Erik Malmberg på samma nivå som hos andra kommunala hyresvärdar i länet.

Annons

— De här lägenheterna har tvättstuga och det ingår i hyran. Det går inte att trolla bort. Sedan är det ett fritt val om man vill använda den eller inte, säger han och jämför med att hyresgäster som inte har barn ändå får vara med och betala för lekplatsen på gården.

Jan Andersson bor i ett av de berörda husen. Han tvättar inte längre själv, utan får hjälp av hemtjänsten och är framför allt bekymrad över personalens arbetsmiljö.

— Eftersom de måste gå ut med tvätten så måste snöskottningen skötas ordentligt, betonar han.

Jan Andersson funderar på hur hemtjänstpersonalens arbetsmiljö påverkas när tvättstugan flyttar ut på gården.

De nya lägenheterna blir ettor på 53 kvadratmeter med en hyra på cirka 5 400 kronor i månaden.

— Det blir i princip nybyggnadsstandard, säger Martin Johansson, som räknar med att lägenheterna kommer att vara lätta att hyra ut.

Månz Pape Albrektsson, Davidssons måleri och golv, lägger golv i en av de före detta tvättstugorna som nu blir lägenheter.

Två ska vara klara för inflyttning 1 februari och de andra 1 april. I mitten av januari är det dags för invigning av den nya tvättstugan.

— Någon form av invigning ska vi ha, men i vilken omfattning det blir beror på vilka coronarestriktioner som gäller, säger han.

Läs också Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.