Annons

Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: ”Otroliga summor”

Nyheter Efter 17 månader som hyresgäst i villa fick han en mardrömsnota. Ägaren menade att Nils Wahlström och hans fru bara fått tillåtelse att använda övervåningen och krävde dem på nästan 300 000 kronor. Nu har fallet avgjorts i tingsrätten.
Foto: Rikard Ljungqvist, Privat
Nils Wahlström fick en mardrömsnota efter att ha hyrt villa. Bilden gäller ett annat hus.

Nils och Natalie Wahlström hade hyrt en villa utanför Härnösand i knappt ett och ett halvt år från en privat hyresvärd.

Hyresavtalet gäller hela huset men enligt värden fanns det en muntlig överenskommelse om att paret endast skulle använda övervåningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När de flyttat ut fick Nils och Natalie en rejäl kalldusch. Hyresvärden ansåg att de använt större delar av huset än vad de hade rätt till, och därför betalat för lite i hyra.

Kontraktet som de skrivit på gällde inte eftersom det var felaktigt utformat, menade mannen som ägde huset. Månadshyran på 10 500 kronor avsåg bara övervåningen, hävdar värden.

Läs ocksåDet här gäller när du hyr villa – fällorna du ska se upp med

Krävde 300 000 kronor

Därtill anklagades Nils och Natalie för att ha hanterat elen på ett felaktigt sätt, och på så sätt skadat jordvärmesystemet. Något som enligt hyresvärden orsakat ”omfattande skador” och bland annat fått kakelplattor att lossna på grund av för hög temperatur i golvvärmesystemet.

När hyresvärden senare sålde huset blev slutpriset lägre än han hoppats på, till följd av skadorna. Något han ansåg att Nils och Natalie skulle kompensera honom för.

Totalt krävde mannen närmare 170 000 kronor för skador orsakade av ”vårdslöshet” samt 121 000 kronor för uteblivna hyresintäkter.

Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.

Tingsrätten har avgjort

Nils Wahlström har en annan bild av vad som hände med golvet.

Annons

– Golvet hade värden lagt själv och det var inte fackmannamässigt gjort. Vi gick på det precis som vanligt när en kakelplatta släppte, vilket vi felanmälde samma dag.

Värdet tog ärendet till tingsrätten, där Nils och Natalie företräddes av Hyresgästföreningens jurist. En förmån som ingår när man är medlem.

När man hyr villa kan andra regler än vanligt gälla, därför måste man vara påläst.

Nu har domstolen sagt sitt – och går helt på Nils och Natalies linje.

Eftersom något muntligt avtal inte gått att styrka ska det skriftliga hyreskontraktet gälla, resonerar tingsrätten. Värden har heller inte kunnat bevisa att paret agerat vårdslöst och därför orsakat skador.

”Försökte tjäna pengar”

Förutom att de slipper betala det sexsiffriga skadeståndet ska hyresvärden stå för Nils och Natalies rättegångskostnader – en total besparing på över 370 000 kronor.

Nils Wahlström är lättad över domen.

– Det känns som att han försökte tjäna pengar på oss, det var ju helt otroliga summor som han krävde.

Det trasiga golvet.

Så här i efterhand konstaterar han att medlemskapet i Hyresgästföreningen betalat igen sig.

Annons

– Det har varit otroligt tacksamt och tryggt att ha den här hjälpen. Jag vill inte ens tänka på hur det hade varit att göra det här själv.

Hyresgästföreningens processjurist William von Wendel, som representerade Nils och Natalie, är glad över att den långdragna tvisten nu är över.

– Tingsrätten gör en rättvis bedömning och domen visar att det lönar sig att protestera mot denna typ av krav från hyresvärden.

”Blev tokigt”

Hem & Hyra har även talat med hyresvärden. Han ångrar att kontraktet inte utformades tydligare.

– Det blev tokigt alltihop. Ett misstag gjordes så att det skrevs på hela huset. Men det faller på sin orimlighet att man skulle kunna hyra ett hus på nästan 300 kvadrat för den hyran.

Enligt hans uppfattning finns goda chanser att vinna i hovrätten.

– Min advokat är övertygad om att de har en annan syn på saken och vill att vi överklagar. Men jag orkar helt enkelt inte mer.

Fakta: Tänk på detta innan du hyr villa
  • Skriv ett mycket detaljerat kontrakt, som klargör vilka delar av skötseln du har hand om. Du förväntas oftast både utföra och bekosta reparationer och underhåll.
  • Det kan vara bra att tidsbestämma avtalet, till exempel ett år i taget.
  • Gör en ordentlig besiktning – och fota. Kontrollera ­husets skick, hur gamla vitvarorna är och lokalisera eventuella skador. Det är ifrån ­husets standard du ska sköta underhållet.
  • Du har rätt till inneboende samt husdjur. ­Undantag kan gälla om ägaren är allergiker.
  • Husägaren får enligt lag inte lov att ta sig in i din bostad utan tillåtelse.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.