Annons

Niobarnsfamilj hotades av vräkning – hade två lägenheter

Göteborg Familjen på 11 personer hade svårt att hitta en lägenhet där de alla fick plats. Därför hade pappan två hyreskontrakt. Det ogillades av hyresvärden, som tog ärendet till hyresnämnden för att kunna säga upp mannen från en av lägenheterna.
Foto: Jakob Kindesjö
Familjen på elva personer fick inte plats i en lägenhet. De delade därför upp sig på två.

Att hitta en lägenhet med plats för 11 personer är inte det lättaste. Familjen löste det hela genom att dela upp sig.

Pappan bodde med sina fyra äldsta barn (alla under 18 år) i en lägenhet på veckorna, såg till att alla kom till skolan och utgick därifrån när han åkte till sitt arbete. Hans fru bodde med deras fem gemensamma barn i en annan lägenhet. På helgerna umgicks de tillsammans.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Pappan stod som hyresgäst på båda kontrakten, det ena tillsammans med sin fru. Han hade dessutom sedan några år tillbaka sin yngre bror med familj, sammanlagt fyra personer, som inneboende.

Anledningen till att brodern bor där är att han var minderårig då han kom till Sverige, och då blev placerad hos sin bror av socialtjänsten. Brodern studerar och har inte råd att bo själv.

Hyresvärden hävdade att hyresgästen hyrt ut lägenheten olovligt i andrahand till sin bror, och även till flera andra personer. Värden hävdade också att mannen inte använder lägenheten som sitt huvudsakliga boende och ville därför säga upp kontraktet för att kunna hyra ut till andra bostadssökande.

Läs ocksåGottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusenEn svartvit bild där en man i kostym står i en folkmassa i ett köpcentrum.

Hyresgästen protesterade mot värdens beskrivning. Anledningen till att han står på två kontrakt menar han är att familjen helt enkelt inte skulle få plats i en.

Annons

Han hävdar att han inte har hyrt ut lägenheten i andra hand till sin bror med familj utan själv bor där tillsammans med dem. I lägenheten om fyra rum och kök bor brodern med fru och två barn i ett rum. Ett annat rum delar hyresgästen med sin son. Det tredje rummet delar hans döttrar på.

Om mannen skulle förlora den lägenheten skulle de få bo 15 personer i en trea, vilket skulle vara alltför trångbott.

Läs ocksåKräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjningEn bill på en tagg och bredvid Michelle Komulainen som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Värdens påstående att hyresgästen hyrt ut i andrahand till andra personer hävdar mannen inte stämmer. Han medger att flera personer periodvis varit skrivna på hans adress, men ingen av dem bodde där.

Hyresnämnden går i sitt beslut på hyresgästens linje. Det åligger värden att bevisa att mannen hyrt ut i andra hand samt att han inte bott permanent i lägenheten, och där anser nämnden att bevis saknas.

Inte otillåtet ha flera kontrakt

Det hör inte till vanligheterna att den här typen av fall prövas i hyresnämnden.

Annons

­– Jag har inte haft något sådant här ärende tidigare, säger Felicia Arvidsson, processjurist på Hyresgästföreningen och ombud för hyresgästen. Vi är glada för beslutet, men samtidigt blev det ingen prövning ur trångboddhetsaspekt. Hyresnämnden prövade bara ärendet utifrån de två grunder som värden anfört, och gav hyresgästen rätt utan att titta på några andra faktorer.

Det är inte otillåtet att ha flera hyreskontrakt, men om man inte anses ha behov av någon av lägenheterna kan det vara grund för uppsägning.

– Man ska ha goda skäl att ha två lägenheter, det vanliga är att man har en permanentbostad i en stad och en komplementbostad om man till exempel jobbar i en annan stad, säger Felicia Arvidsson.

Läs också Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.