Annons

Norrlands jurister ger eleverna lektion i Hemkunskap

Jämtland När Hyresgästföreningens jurister gästar skolor i ämnet Hemkunskap är det inte matlagning det handlar om.
Foto: Åsa Eriksson
Hemkunskap. Johan Hermansson, jurist, ser till att ungdomar har med sig lite juridikkunskaper i flyttlasset till första bostaden.

Hyresgästföreningens jurister i region Norrland besöker olika gymnasieskolor i länet för att ge elever en inblick i vilka juridiska rättigheter och skyldigheter ett hyreskontrakt medför.
Det är många som räcker upp handen i klassrummet.

Vad gör man om värden plötsligt höjer hyran?
– Ett hyreskontrakt är ett avtal. Det innebär att båda parter ska vara överens. Hyresgästen kan motsätta sig en hyreshöjning och kräva att den prövas i hyresnämnden.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Kan man kräva byte av tapeter innan man flyttar in?
– Man brukar räkna med att tapeter och luckor till exempel håller i 13 år. Golv lite längre. Men en annan sak man ska tänka på är att begära besiktningsprotokoll och påtala om något inte stämmer. Som hyresgäst har man också en anmälningsplikt om fel uppstår i lägenheten. Blir det en vattenskada för att du inte gjort en anmälan kan du bli betalningsskyldig.

Annons

Hur högljudd får man vara?
– Man ska inte störa grannar eller sin omgivning. Säger ordningsreglerna att det ska vara tyst efter klockan tio på kvällen så betyder inte det att man får ha en brakfest mitt på dan med hög musik som stör. Men som granne får man lov att ha en högre tolerans­nivå dagtid.
Johan tar också upp vårdplikten, som en del inte känner till.
– Man är skyldig att vårda sin lägenhet och förhindra ”onormalt slitage”. Om man exempelvis röker bör man vädra regelbundet, stå under fläkten, torka av ytor och så gott det går förhindra att lukten inte sätter sig, att tak och tapeter inte missfärgas.

Vad är det allra viktigaste att tänka på som hyresgäst?
– Att betala hyran i tid! Det är den vanligaste orsaken till uppsägning.

Annons
Läs ocksåBluffsajt stal Jonas lägenhetsannons – nu används den för att vräka honomHyresvärden hänsivar till bluffsajten Rentify och en annons som Jonas Hultström aldrig lagt ut.
Läs också Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.