Norrlandspolitiker splittrande om fri hyressättning
Hyresgästföreningen i Norrbotten mötte i veckan länets riksdagspolitiker för att diskutera bostadspolitik. Efteråt höll deltagarna en pressträff för Hem & Hyra.
– Vi startar alltid året med en hemmavecka då vi träffar olika organisationer, berättar riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S) från Luleå.
– Det är värdefullt att träffa Hyresgästföreningen, eftersom bostadspolitiken är central för oss och föreningen är en betydelsefull part, även om vi har lite olika utgångspunkter i vissa frågor, säger Linda Modig (C) från Övertorneå.
Ett av ämnena de diskuterade mest var fri hyressättning. Många hyresgäster, menar Fredrik Lundh Sammeli, oroar sig i onödan för att hyrorna ska skena iväg efter förra årets januariöverenskommelse, som innehåller en punkt som säger att man ska se över hyressättningen vid nyproduktion.
– Hyresgäster har hört av sig till oss via e-post och det är bra att även få träffa Hyresgästföreningen och prata om det, säger han.
Han betonar att den fria hyressättningen vid ett införande enbart skulle gälla nyproduktion och inte de befintliga bostadsbestånden eller bostäder som nu håller på att byggas.
– I den allmänna debatten har det pratats om marknadshyror, men det är inte är där utredningen ska landa, menar vi. Vi socialdemokrater tror inte på marknadshyror. Tonläget i debatten är många gånger högre och skapar större oro än vad som är befogat, säger Fredrik Lundh Sammeli.
Linda Modig (C) instämmer i att den allmänna debatten har blivit snedvriden.
– Hur fri hyressättning inom nyproduktion ska utformas är långtifrån färdigt, utan ska enligt januariavtalet utredas, säger Linda Modig.
Birger Lahti (V) från Pajala deklarerade att han är en stor motståndare till fri hyressättning.
– Återigen är det bara en elit i samhället som har råd att betala. Det kommer att leda till klasskillnader mellan olika bostadsområden.
En sak som Linus Sköld (S) från Älvsbyn tar med sig, berättar han, är Hyresgästföreningens siffror som visar vilka skattemässiga orättvisor som kan finnas mellan olika upplåtelseformer.
– Ett bra exempel är rot-avdraget som bara de som äger sitt boende får använda, säger han.
Birger Lahti påminde om att Vänsterpartiet har motionerat om att rot-avdraget ska kunna användas även av de som hyr en bostad.
En annan fråga som behandlades var bostadsbristen.
– Boendet är ju en så central del i människans liv. Du behöver ha möjlighet till ett bra boende till en rimlig kostnad och du behöver ha hyresrätter som ett alternativ i alla kommuner i länet, säger Fredrik Lundh Lammeli.
Han tycker det är viktigt att politikerna inte bara fokuserar på frågan om hyressättningen.
– Vad det handlar om är att vi behöver skapa mer produktion, hållbart och klimatsmart, och hur vi med statliga medel kan stödja och reformera bostadsbyggandet.
Sven-Olof Leppäniemi, Hyresgästföreningen i Luleå, var nöjd med mötet.
– Vi har haft en jättebra diskussion.
Patrik Landin, bostadspolitisk utredare vid Hyresgästföreningen Norrland, som hade kallat till träffen tyckte också det blev givande.
– Vi hade bjudit in alla åtta riksdagsledamöter som kommer från länet och det kom fem. Det tyckte jag var bra.
Vad gäller den fria hyressättningen är han dock fortfarande skeptisk.
– Vi har redan idag ett väl fungerande system för hyressättningen vid nyproduktion. Det känns oklart för mig vad det är man vill uppnå med en eventuell förändring.