Annons

Nu är tvisten avgjord – Gavlegårdarna missnöjda med årets hyreshöjning

Gävleborg Det blev en turbulent förhandlingsomgång mellan Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen i år. Nu har Hyresmarknadskommittén fattat beslut om hyreshöjningen.
Foto: Gry Ellebjerg/Lena Mattsson
Hyresmarknadskommittén fick avgöra årets hyreshöjning hos Gavlegårdarna, efter att bolaget och Hyresgästföreningen inte kunnat komma överens vid förhandlingsbordet.

Hyresförhandlingarna inleddes i oktober förra året med att Gavlegårdarna gick ut och krävde 3,75 procents hyreshöjning, samtidigt som företrädare för bolaget hävdade att de skulle behöva höja sina intäkter med hela 7,5 procent för att ha råd med det underhåll som behövde göras.

Hyresgästföreningen reagerade kraftigt och kallade yrkandet orimligt, särskilt mitt under en pågående pandemi som har drabbat många hyresgäster ekonomiskt. Föreningen vädjade också till kommunpolitikerna i Gävle att sänka avkastningskravet på Gavlegårdarna, så att inte det skulle gå ut över bolagets hyresgäster genom högre hyror.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När förhandlingarna mellan Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen strandade lyckades inte heller medlingsinstansen Hyresmarknadskommittén (HMK) komma fram till ett medlingsbud att lämna till parterna. Men eftersom Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen inte såg några möjligheter att komma överens genom vanliga förhandlingar blev nästa steg att HMK fattade ett skarpt beslut om hyreshöjningen.

Det har nu meddelats: 1,66 procents hyreshöjning från 1 januari 2021. Ett beslut som Gavlegårdarna visar tydligt missnöje med.

Annons

– Hyresmarknadskommitténs beslut är bekymmersamt. Det innebär att bolagets hyresgäster blir drabbade på flera sätt. Vi tvingas skjuta upp underhåll i våra bostadsområden och i våra hyresgästers lägenheter. Dessutom måste vi hitta fler och nya sätt att öka våra intäkter samt se över alla våra kostnader, sa bolagets vd Cathrine Holgersson i ett pressmeddelande som Gavlegårdarna gick ut med på tisdagskvällen.

Läs ocksåFörra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Hyresgästföreningen och Gavlegårdarna måste fortfarande förhandla om flera omständigheter runt själva höjningen, som exempelvis om den retroaktiva delen ska tas ut som klumpsumma eller spridas ut över kommande hyresavier.

– Vi tycker att Gavlegårdarna har haft orimliga krav och HMK har gått mer på vår linje, så det känns bra, säger Klas Larsson, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, som inte vill kommentera förhandlingarna ytterligare innan allt är klart och överenskommelsen är påskriven.

Annons

Omkring 30 000 personer bor i Gavlegårdarnas 13 700 lägenheter och berörs av hyreshöjningen.

Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling
Fakta: Hyresmarknadskommittén
  • Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell kommitté.
  • Den prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta.
  • Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte och kan inte överklagas.
Läs också Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar Hyresgästföreningen stöttar hyresgäster på Balkan med medlemspengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.