Annons

Så mycket vill Gavlegårdarna höja hyran – trots pandemin

Gävle Gavlegårdarna har begärt att få höja hyran med 3,75 procent vid årsskiftet för sina 13 700 lägenheter. "Orimligt", tycker Hyresgästföreningen och föreslår att politikerna i kommunen ska gripa in och sänka bolagets avkastningskrav.
Foto: Lena Mattsson
Gavlegårdarna vill höja hyrorna med 3,75 procent vid årsskiftet. Inte okej mitt i en pandemi, tycker Hyresgästföreningen.

Nu är hyresförhandlingarna inför 2021 igång och inledningen pekar på att det kan bli en tuff förhandlingsomgång. Gavlegårdarna gick på tisdagen ut och krävde 3,75 procents hyreshöjning. Samtidigt hävdade företrädare för bolaget att de skulle behöva höja sina intäkter med hela 7,5 procent för att hålla en rimlig nivå på underhållet.

För en genomsnittslägenhet med en hyra på 5500 kronor i månaden skulle en hyreshöjning på 3,75 procent innebära 206 kronor mer i månaden. Omkring 30000 personer som bor i Gavlegårdarnas 13700 lägenheter berörs av hyreshöjningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På onsdagseftermiddagen kom Hyresgästföreningens reaktion:

Annons

– Det är en orimligt hög hyreshöjning. I en tid då coronapandemin påverkar hyresgästernas plånböcker kan vi inte låta dem stå för hela notan, sade Torbjörn Lööwordförande i Hyresgästföreningen Gävle-Älvkarleby-Ockelbo i ett pressmeddelande. 

Hyresgästföreningen tycker att kommunpolitikerna i Gävle bör ta ansvar för situationen och sänka avkastningskravet för det kommunala bolaget. Föreningen anser också att kommunen bör riva upp beslutet om att höja den avgift de tar ut för att gå i borgen för Gavlegårdarnas lån.

Annons
Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

Hyresgästföreningen har ännu inte gått ut med något motbud.

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.