HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så mycket vill Gavlegårdarna höja hyran – trots pandemin

Gävle Gavlegårdarna har begärt att få höja hyran med 3,75 procent vid årsskiftet för sina 13 700 lägenheter. "Orimligt", tycker Hyresgästföreningen och föreslår att politikerna i kommunen ska gripa in och sänka bolagets avkastningskrav.
Foto: Lena Mattsson
Gavlegårdarna vill höja hyrorna med 3,75 procent vid årsskiftet. Inte okej mitt i en pandemi, tycker Hyresgästföreningen.

Nu är hyresförhandlingarna inför 2021 igång och inledningen pekar på att det kan bli en tuff förhandlingsomgång. Gavlegårdarna gick på tisdagen ut och krävde 3,75 procents hyreshöjning. Samtidigt hävdade företrädare för bolaget att de skulle behöva höja sina intäkter med hela 7,5 procent för att hålla en rimlig nivå på underhållet.

För en genomsnittslägenhet med en hyra på 5500 kronor i månaden skulle en hyreshöjning på 3,75 procent innebära 206 kronor mer i månaden. Omkring 30000 personer som bor i Gavlegårdarnas 13700 lägenheter berörs av hyreshöjningen.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listanPengar

På onsdagseftermiddagen kom Hyresgästföreningens reaktion:

– Det är en orimligt hög hyreshöjning. I en tid då coronapandemin påverkar hyresgästernas plånböcker kan vi inte låta dem stå för hela notan, sade Torbjörn Lööwordförande i Hyresgästföreningen Gävle-Älvkarleby-Ockelbo i ett pressmeddelande. 

Hyresgästföreningen tycker att kommunpolitikerna i Gävle bör ta ansvar för situationen och sänka avkastningskravet för det kommunala bolaget. Föreningen anser också att kommunen bör riva upp beslutet om att höja den avgift de tar ut för att gå i borgen för Gavlegårdarnas lån.

Läs ocksåHyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemangMichel Rowiński, porträttbild, i glasögon och halsduk. I bakgrunden till vänster syns ett höghus. Han står under en pergola. Michel har blivit suspenderad från sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen har ännu inte gått ut med något motbud.

Läs också Hyresgästen Ulla: Mer strul än trygghet med elektroniska lås Allt Nils ägde försvann i höghusbranden Cannabisförsäljning inte skäl nog för vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.