Annons

Nu höjs bostadstillägget för pensionärer – så här söker du

Nyheter Tre åtgärder ska nu ge mer pengar till fattiga pensionärer: höjt bostadstillägg, höjd garantipension och sänkt skatt. Margit Binäs, 71, har haft bostadstillägg i ungefär ett år, men tycker det bär emot att söka “bidrag”.
Foto: Kristina Sahlén
Margit Binäs, 71, har haft bostadstillägg i ungefär ett år. Med de nya reglerna som började gälla vid årsskiftet bör hon få ännu mer pengar att dryga ut kassan med.

Margit Binäs har jobbat i 37 år i förskolan med att uppfostra barn till ”goda medborgare”, något hon själv beskriver som ”världens finaste yrke”. Men det sätter sina spår. Dubbla diskbråck och ett brusande ljud på ena örat. Och sedan hon fyllde 70 räcker hennes ­pension inte till.

– Då kände jag: ”Oj, hoppsan. Nu har jag bara 14 000 att leva på.” Det var först då jag kände att jag kanske behöver söka bostadstillägg, säger hon, när vi sitter i hennes vardagsrum i Alvik i Stockholm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och nu blir det extra tillskott för henne och många andra. Från och med årsskiftet har taket för bostadstillägget höjts, vilket innebär att fler har rätt till pengarna. Dessutom höjs garantipensionen och skatten för pensionärer sänks. Skattesänkningen gäller dock bara för den med över 17 000 kronor i pension.

Margit har bott i sin hyresrätt i 13 år och ­hyran som till en början låg på runt 4 000 kronor ­höjdes snabbt till över 7 000 när hela huset ­renoverades. På köksbordet ligger ­några chili­frukter, köpta med rabatt i den lokala mat­butiken. Varje tisdag tar hon sin dramaten-­väska dit och utnyttjar pensionärsrabatten som då erbjuds.

Läs också"Jag vill inte bli uteliggare igen" - Skarp JO-kritik efter många anmälningar om bostadstillägg

Hon är glad att bostadstillägget höjs, men säger att hon hade föredragit högre pension.

– De måste väl höja det för att folk ska kunna ha råd att leva. Men helst vill jag inte ha något bostadstillägg.

Annons

Mikrovågsugnen på köksbänken är trasig ­sedan en tid tillbaka, men den har hon fått laga själv, för att spara pengar. Den ekonomiska ­vardagen handlar om att vända på varje krona.

Läs ocksåSå kan du söka bostadstillägg för pensionärer – följ Hem & Hyras guide för snabbare beslutsök bostadstillägg

– När den gamla tv-avgiften försvann kände jag bara ”åh, vilken lättnad”. Det var ju 600 spänn var tredje månad. Det var så orättvist att jag som ensam ska betala det när en familj på sju personer kunde betala samma. Nu betalar vi pensionärer hälften.

Däremot håller själva tv-apparaten på att klappa ihop. Varje gång den startar syns en stor svart rand över skärmen. Tv-kanaler har Margit fått skära ner på. Telia tyckte att hon skulle gå över till fiberbredband men installationen blev för dyr, så hon fick backa i sista stund.

Sedan ett år tillbaka får Margit 600 kronor i bostadstillägg varje månad. Under sina fem första år som pensionär tog hon ut sin tjänstepension. Då räckte pengarna till, och hon kunde till och med lägga undan lite. Men den bufferten har sedan bara krympt.

– Jag nallar ju varje månad tyvärr, fort­farande. Så än har jag inte kommit ikapp till att 14 000 kronor ska räcka. För det är alltid ­något som ­dyker upp som ska betalas. Jag ­kanske ­måste köpa nya skor eller någonting.

I dag har cirka 290 000 pensionärer bostadstillägg. Pensionsmyndigheten uppskattar att ungefär 100 000 pensionärer som har rätt till pengarna struntar i att söka. I och med höjningen av tillägget kan fler komma att söka.

Annons

– Vi tror på en ökning och vi har fått extra medel för att förbereda oss för fler ansökningar, säger Linda Nygren, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Redan i dag uppskattas kötiden till sex månader. Ett nytt ärendehanteringssystem införs under 2020, och målet är då att minska dessa kö­tider kraftigt.

– Om det är så att man ansöker via webben så kan det i vissa fall gå genom ett automatiskt beslut. Det innebär att det bara är postgången som avgör ­väntetiden och beskedet kan komma på en vecka eller två.

Så höjs bostadstillägget

Det gamla maxbeloppet var 5 560 kronor och höjs nu till 6 540 kronor.

Det gamla hyrestaket var 5 600 kronor och det höjs nu till 7 000 kronor.

Guide: Så gör du

Fakta: Bostadstillägget i siffror

170 000 fattiga pensionärer kan gå miste om ­bostads­tillägg, enligt Riksrevisionens ­genomgång. Pensionsmyndighetens ­siffra för det så ­kallade mörkertalet är runt 100 000.

70 078 ansökningar om bostadstillägg gjordes år 2018. Det är den högsta siffran hittills. Med det nya tillägget räknar Pensionsmyndigheten med ännu fler ansökningar.

54 procent av ansökningarna beviljades ­under 2018.

8,8 miljarder kronor betalades ut i bostadstilllägg under 2018.

6 månader kan du som ­söker ­bostadstillägg för ­första ­gången behöva vänta. ­Pensionsmyndighetens förhoppning är dock att sänka den väntetiden under 2020, bland annat med hjälp av ett nytt system.

Läs också 80 000 väntar på bostadstillägg - Pensionsmyndigheten: Vi hinner inte med Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.