Nu höjs hyrorna på Öckerö

Öckerö Nu höjs hyrorna för Öckerö Bostads 400 hyresgäster. Hur stor höjningen blir beror på om du bor med kallhyra eller varmhyra.
Foto: Elin Högberg

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Öckerös kommunala fastighetsbolag har sedan en tid förhandlat med Hyresgästföreningen om att få höja hyrorna för sina 400 lägenheter.

Läs ocksåWladimir tog strid mot hyreshöjningen – det lönade sigBilden visar Hyresgästen Wladimir Valdebenito, Victoriahem.

Nu står det klart att hyrorna höjs med 2,15 procent i genomsnitt. Det motsvarar 129 kronor mer i månaden för en lägenhet som tidigare haft en månadshyra på 6 000 kronor.

Men hur stor höjningen blir i varje lägenhet beror på om hushållet betalar kallhyra eller varmhyra.

Kallhyra innebär att hyresgästen själv står för uppvärmningskostnaden. Det gäller i ungefär hälften av Öckerö Bostads lägenheter. I dessa hushåll höjs hyran med 1,94 procent.

Läs ocksåHär vill kommunala värden höja hyran med 17 procent - hyresgästen Agneta: ”Det här är Knivsta, inte Monaco”Tudelad bild. Den till vänster föreställer en kvinna i 60-årsåldern med kortklippt grått hår och glasögon med svarta bågar. Hon tittar rakt in i kameran med allvarlig min. Bilden t h föreställer Knivsta stationshus med ett tåg framför.

De hyresgäster som betalar varmhyra får månadshyran höjd med 2,32 procent.

Hyreshöjningen gäller från årsskiftet. Hyresgästerna får därmed betala höjningen för årets första tre månader i efterskott, på hyresavierna för april, maj och juni.

När förhandlingarna inleddes ville Öckerö Bostads höja hyrorna med 3,56 procent i genomsnitt: kallhyran med 3 procent, och varmhyran med 4 procent.

Läs ocksåChristopher slapp betala femtiolapp när värden plockade ner skyltenEtt kollage som visar en leende man som står vid en vägg där det suttit en skylt, en överkryssad skylt med texten "trygghetsbevakad fastighet Fastighetsägarna", samt en hand som håller i en femtiokronorssedel.

Men det kravet har alltså prutats ner ordentligt.

– Vi försöker kolla på rimliga kostnadsökningar, och de var inte i närheten av det, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström om ursprungsyrkandet.

Han bedömer att många fastighetsägare påverkas av de nationella branschorganisationernas utspel tidigt under förhandlingsperioden. Det handlar ofta om rejält tilltagna nivåer. Då vill de lokala bolagen inte lägga sig lägre än så när de kommer till förhandlingsbordet.

– Det sätter en ribba och ger väldigt höga förväntningar. Det är i alla fall vår bild.

Hans Andreasson, vd för Öckerö Fastigheter där bostadsbolaget ingår, kommenterar uppgörelsen per mejl till Hem & Hyra:

– Vi är nöjda med årets förhandlingar även om vi önskat en högre nivå för att vara säkrare inför framtidens utmaningar.

Senast Öckerö Bostads höjde hyrorna var i januari förra året. Då blev snitthöjningen 1,75 procent. Det var knappt hälften av den kommunala hyresvärdens utgångsbud på 4 procent.

I juli höjer Öckerö Bostads även hyran för sina parkeringsplatser med tio kronor i månaden. Den höjningen är inte förhandlad med Hyresgästföreningen.

LÄS MER:

Läs också Så illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstag Kraftigt höjda hyror efter bruksvärdesprövning: "Inte rimligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.