HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu hör SBB till Dalarnas största

Dalarna För drygt två år sedan fanns inte Samhällsbyggnadsbolaget, SBB. I dag äger de 7 000 hyreslägenheter i landet varav 2 000 i Dalarna, förutom kommunala boen­den och förvaltningsbyggnader som Borlänges stadshus.

Hyreshus i centrum. Bruks­kåkar i ytterområden. Stadshus och äldreboenden. Samhällsbyggnadsbolaget vill äga det som ger en ”unik, stabil intjäning”.

Efter att ha köpt privata fastighetsbolaget Kopparleden, delar av kommunala Tunabyggens fastighetsbestånd i Borlänge och så sent som i april ytterligare 158 av likaså kommunala Kopparstadens lägenheter i Falun äger nu SBB alltså 2 000 hyreslägenheter i Dalarna.

Läs ocksåBodde i en dödsfälla – fick kompromissa med värdenBrandtrappa/rökdykare collage

Det gör SBB till en av de allra största privata hyresvärdarna i länet. Masmästaren har till exempel 1 700 lägenheter och Skoglunds 700 lägenheter.

Förre S-politikern Ilija Batljan är vd och majoritetsägare i SBB. 2015 fick han gå från Rikshem, tidigare Dombron AB, som ägs av Fjärde AP-fonden.

Hur har SBB kunnat växa sig så stora på så kort tid?
– Vi har en längre historia än två år, vi har fastighetsportföljer som funnits en längre tid än så. Vi har byggt upp en fastighetskompetens och vi har tagit över redan befintliga bolag som Kopparleden i Dalarna, Gimmel i Gävleborg och Sörmlandsporten, säger Ilija Batljan.

Läs ocksåKämpigt för de små allmännyttorna i Värmland

Vid en resa i SBB-land i Dalarna träffar vi två av deras hyresgäster i Säter. De hyrde tidigare av Kopparleden och har ännu inte märkt så mycket av sin nya hyresvärd.
– Vi brukar göra en hel del själva i lägenheterna och vi har kvar vår fastighetsskötare sedan tidigare och han är bra, säger hyresgästerna.

Förutom sina hyreslägenheter äger Samhällsbyggnadsbolaget också många LSS- och äldreboenden och förvaltningshus.

SBB figurerar inte hos Hyresnämnden och har i Gävle-Dala inga ärenden hos Hyresgästföreningen heller. Men det behöver inte betyda att allt är bra, det kan hända att hyresgästerna tröttnat på att klaga, påpekar en ärendehandläggare som tidigare haft många ärenden i de lägenheter som SBB köpte i Bollnäs av privata Gimmel.

Läs ocksåEHB lönsammast i länet - Älvkarlebyhus tål stryk

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgäst­före­ningens region Mitt där Dalarna ingår, tycker att det faktum att Samhällsbyggnadsbolaget vuxit så fort väcker en del frågor.

– Jag vet att de inte hunnit bygga upp sin förvaltningsorganisation. När de köpte lägenheter av Tunabyggen gjorde de till exempel en överenskommelse med dem som innebar att Tunabyggen skulle fortsätta att sköta förvaltningen.

Ilija Batljan säger som svar på kritiken:
– Det här är en modell vi brukar använda när vi köper lägenheter. Vi vill inte att det ska bli glapp i förvaltningen.

Läs också Lättare för unga i Västmanland att få bostad Sala går mot strömmen - elpriset rusar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.