Nu kräver personalenBengtssons avgång
Personalen på Sandvikenhus menar att det inte räcker med att vd lämnat förtaget även styrelseordföranden Håkan Bengtsson måste bort.
– Jag känner mig kränkt, säger Håkan Bengtsson.
Några planer på att avgå har han inte.
Sedan vd:n Patrick Skoglund lämnat sin tjänst efter en längre tids turbulens samlades Sandvikenhus 120 anställda i början av sommaren för att gemensamt ta fram en lista med förslag på hur det ska gå till att återställa företagets skadade anseende hos hyresgäster, personal och invånare i Sandviken.
– Upprinnelsen var ett uppdrag från styrelsen om att genomföra förtroendeskapande åtgärder, säger kommunikations- och marknadschefen Jenny Glumoff.
Under ledning av tillförordnade vd:n Karin Svärd Hertel fick de anställda spåna fritt under rubrikerna bevara, utveckla och avveckla.
Svaren sammanställdes och offentliggjordes på kommunkoncernens intranät.
I särklass flest prickar fick de förslag som sammanfattades som ”avveckla styrelseordföranden”. 33 personer ansåg att Håkan Bengtssons avgång är nummer ett på priolistan.
– Folk får tycka vad de vill. Men vem som är styrelseordförande är en fråga som personalen inte har någonting med att göra. Att de diskuterat förtroendeskapande åtgärder är bra. Men att prata om min roll i det sammanhanget är direkt kränkande, säger Håkan Bengtsson.
Har du tagit upp det med tillförordnade vd:n?
– Ja, vi har haft en dialog. Men vad som sagts stannar oss emellan.
Håkan Bengtsson är vald till styrelseordförande till årsstämman i juni nästa år. 67-åringen har inga planer på att följa personalens råd och avgå med omedelbar verkan.
– Jag tänker vara med och vända skutan på rätt köl igen och tror mycket på nya vd:n (Stefan Lundqvist, tillträder 1 september).
Karin Svärd Hertel var på resa när Hem & Hyra fick tag på henne. Hon överlät till Jenny Glumoff att lämna kommentarer.
– Det fanns inga färdiga förslag att ta ställning till. Personalen fick i ett grupparbete utgå från ett blankt papper och fritt uttrycka sina egna åsikter, säger kommunikations- och marknadschefen.
Hon tycker det var självklart för företagsledningen att redovisa resultatet öppet på intranätet.
– Har vi plockat medarbetarna från deras ordinarie arbete ska de självklart också få feedback på sitt arbete. Vi kan inte låtsas som om ingenting hänt. Det vore inte okej.
Att försöka avveckla styrelseordföranden är dock ingen fråga som företagsledningen tänker gå vidare med i det fortsatta arbetet med att tillsammans med personalen återskapa förtroendet internt och externt.
– Nej, det är ju inte relevant i det här sammanhanget, säger Jenny Glumoff.
Så här prioriterar personalen de åtgärder som nu behöver vidtas på Sandvikenhus:
33 för att avveckla styrelseordföranden med ströröster för att få bort det som beskrivs som toppstyrning, gubbvälde, skräckvälde, arrogans och härskarteknik.
11 för att utveckla tydlighet och mod.
8 för att bevara servicegruppen och kompetenstanken inom företaget.
8 för mer samarbete mellan avdelningar, områden och grupper.
8 för att utveckla verksamhet i egen reg.
7 för att utveckla koncerntänkandet.
7 för utvecklad underhållsplanering.
Efter flera månader med interna bråk valde Patrick Skoglund i mars att sluta som vd för Sandvikenhus.
Bakom sig hade Skoglund då sju år som varit turbulenta med stora, omvälvande förändringar som styrelsen gett honom i uppdrag att genomföra men också med många uppmärksammade personkonflikter.
När de interna stridigheterna kulminerade med öppna anklagelser om medvetet sabotage mot ägaren och andra anmärkningsvärda påstådda händelser, visade det sig att vd:n hade fyra av de övriga fem cheferna i ledningsgruppen samt alla tre fackorganisationerna emot sig.
”En gruppering som drivits av märkliga, uppiskade och själviska motiv”, sade vd:n själv om de fyra kritikerna i ledningsgruppen i samband med att han slutade med en dryg miljon i avgångsvederlag.