Annons

Banken som får fart på barnen

Sandviken Fritidsbanken med gratis utlåning av lek- och sportutrustning har under sommaren flyttat ut till bostadsområden, parker och badplatser. Resultatet: Ett aktivare Sandviken.

Idén med Fritidsbanken är att privatpersoner och föreningar lämnar ifrån sig lek- och idrottsutrustning som man är färdig med så att andra ska få chansen att prova på utan att det behöver kosta något.

– Vi har 3 000 prylar registrerade i systemet, säger platschefen Ohans Basmaijan och börjar räkna upp:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Cyklar, skidor, skridskor, kubbspel, sällskapsspel, fotbollsbord, bollar av alla möjliga slag, innebandyklubbor, bordtennisbord, fotbollsskor, badmintonracketar…

Via Fritidsbanken med lokal mitt i stan lånas utrustningen ut avgiftsfritt i upp till 14 dagar. Föräldrarna slipper därmed lägga ut pengar på dyr utrustning innan man vet om barnet verkligen fastnar för aktiviteten och vill fortsätta.

Nu under sommaren gör Fritidsbanken en specialsatsning i samarbete med bostadsföretaget Sandvikenhus.

Annons
Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Verksamheten flyttas ut dit människorna finns. Nämligen i bostadsområden, Stadsparken och på badplatser.

– Ett mycket bra initiativ, tycker Faiz Ali, som spelar innebandy ute tillsammans med sonen Peiwan och hans kusin Mohammad med lånade klubbor och målbur.

Anställda och praktikanter lånar inte bara ut prylar dit Fritidsbanken kommer för dagen. De organiserar också lekar, tävlingar och matcher.

Läs ocksåFemårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen nedFemårige Nima dog efter att ha fastnat mellan hissdörrarna hemma i hyreshuset. Utrymmet mellan inre och yttre hissdörr var otillåtet stort. Ändå lägger åklagaren nu ner förundersökningen om vållande till annans död. Dagens säkerhetsmått räcker inte för att förhindra liknande dödsolyckor.

– Alla mår bra av att vara i rörelse och ha kul, säger Ohans Basmaijan.

Annons

Utlokaliseringen har blivit en jättesuccé. Med några veckor kvar av det coronapräglade sommarlovet har banken besökts av 3 200 personer.

– Vi har fått aktivare bostadsområden och en stadspark med mera liv. Redan nu har vi fått frågor om vi kommer tillbaka nästa sommar, berättar Ohans Basmaijan.

Läs också De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Här chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyr Vardagshjälten Johnny prisas av landshövdingen: ”Väldigt hedrande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.