HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Banken som får fart på barnen

Sandviken Fritidsbanken med gratis utlåning av lek- och sportutrustning har under sommaren flyttat ut till bostadsområden, parker och badplatser. Resultatet: Ett aktivare Sandviken.

Idén med Fritidsbanken är att privatpersoner och föreningar lämnar ifrån sig lek- och idrottsutrustning som man är färdig med så att andra ska få chansen att prova på utan att det behöver kosta något.

– Vi har 3 000 prylar registrerade i systemet, säger platschefen Ohans Basmaijan och börjar räkna upp:

Läs ocksåBrudparen väntar på ny chans på Solgården

– Cyklar, skidor, skridskor, kubbspel, sällskapsspel, fotbollsbord, bollar av alla möjliga slag, innebandyklubbor, bordtennisbord, fotbollsskor, badmintonracketar…

Via Fritidsbanken med lokal mitt i stan lånas utrustningen ut avgiftsfritt i upp till 14 dagar. Föräldrarna slipper därmed lägga ut pengar på dyr utrustning innan man vet om barnet verkligen fastnar för aktiviteten och vill fortsätta.

Nu under sommaren gör Fritidsbanken en specialsatsning i samarbete med bostadsföretaget Sandvikenhus.

Läs ocksåGrannen intill: Marin jobbar sex dagar i veckan - fotbollen höjdpunkten: "Ett skönt gäng"

Verksamheten flyttas ut dit människorna finns. Nämligen i bostadsområden, Stadsparken och på badplatser.

– Ett mycket bra initiativ, tycker Faiz Ali, som spelar innebandy ute tillsammans med sonen Peiwan och hans kusin Mohammad med lånade klubbor och målbur.

Anställda och praktikanter lånar inte bara ut prylar dit Fritidsbanken kommer för dagen. De organiserar också lekar, tävlingar och matcher.

Läs ocksåThorleifs lyft: blev billigare att hyra via bilpool

– Alla mår bra av att vara i rörelse och ha kul, säger Ohans Basmaijan.

Utlokaliseringen har blivit en jättesuccé. Med några veckor kvar av det coronapräglade sommarlovet har banken besökts av 3 200 personer.

– Vi har fått aktivare bostadsområden och en stadspark med mera liv. Redan nu har vi fått frågor om vi kommer tillbaka nästa sommar, berättar Ohans Basmaijan.

Läs också Olofs cykel stals ur förrådet Så vanliga är cykelstölder där du bor – hela Hallandslistan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.