HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya lättnader – fest tillåtet i Hyresgästföreningens lokaler

Nyheter Covid-19 har inte bara inneburit fara för liv och lem. För många människor engagerade i föreningslivet har pandemin också varit en social katastrof. Nu blir det fritt fram att umgås på riktigt igen.
Foto: Jakob Kindesjö
Bingo är en av många aktiviteter som nu går att genomföra.

Sedan pandemin bröt ut fram till juni i år har Hyresgästföreningen beslutat att hålla samtliga sina kvarterslokaler stängda. För en och en halv månad sedan öppnades lokalerna försiktigt, med en kraftig begränsning på antalet deltagare.

Nu har Hyresgästföreningens förbundsstyrelse valt att öppna lokalerna ytterligare ett snäpp, i linje med Folkhälsomyndighetens direktiv. Från och med den 1 augusti gäller lättade pandemiregler för såväl kvarterslokaler som utomhusaktiviteter.

Läs ocksåSnart knackar HGF:s värvare dörr som vanligt: "Känns bra, vi har saknat medlemmarna"Anders Sjöberg, värvare på Hyresgästföreningen. Medlemsrekryterare utanför dörr.

Det innebär att socialt engagerade och socialt utsvultna hyresgäster nästan fullt ut kan delta i föreningsliv och aktiviteter. För arrangemang inomhus får nu upp till 50 personer delta – så länge verksamheten kan bedrivas på ett säkert sätt.

Lättnaderna innebär även att en lokal kan hyras för en privat sammankomst – till exempel en fest – för upp till 50 personer. Det är dock viktigt att samtliga deltagare följer de allmänna råden om att hålla avstånd samt stanna hemma vid symtom.

För att garantera att lokalerna används på ett ansvarsfullt sätt måste ansvarig först göra en bedömning om maxantalet deltagare som får plats utifrån smittskyddssynpunkt.

Läs ocksåDom mot tidigare HGF-ledamot överklagas – åklagaren vill se längre fängelsestraff

När det gäller arrangemang utomhus är reglerna betydligt mer generösa, så länge man håller avstånd. Om det inte finns sittplats för samtliga deltagare får maximalt 600 personer delta.

Fakta: Det här gäller inomhus
  • Max 50 deltagare – förutsatt att det är säkert utifrån smittskyddssynpunkt.
  • Mat och dryck får förtäras som vanligt, men på ett smittsäkert sätt, utan att trängsel kan uppstå.
  • Förebygg trängsel vid in- och utpassage. Låt en person passera genom dörren i taget.
  • Försiktighetsåtgärderna kommer att innebära viss tidsspillan. Arrangören bör tänka på att planera och ta god tid på sig.
  • Förslag på aktiviteter: förenings- och styrelsemöten, studiecirklar, utbildningar och kurser, barn- och ungdomsverksamhet, läxhjälp, språkcaféer, stick-/syjunta, bokklubbar, fester.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken Mer än var tionde har problem att betala hyran: "Inte hållbart" Förslaget om marknadshyror slängs på tippen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.