Annons

Ny ägare rivstartar renovering av misskötta Härnösandshuset

Härnösand Köpekontraktet är skrivet och bara detaljer återstår. Härnösands skandalhus får ny ägare och räddningsaktionen är redan i full gång.
Foto: Åsa Norberg
Kommunen har stämplat huset som "ovårdat". Något som de nya ägarna vill tvätta bort genom en helrenovering från topp till tå.

”Jag träffade dem i fredags! De är helt fantastiska! Ställningar är uppe, de håller på laga taket och städar upp på gården. Så nu går det undan!”

Åsa Norbergs sms i helgen är fullt av glada utropstecken.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon bodde i huset på Västra Bondsjögatan 40 i tre år – tills hennes sovrumstak nyligen rasade ner och lägenheten blev obeboelig.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Åsa Norberg som fick fly sin lägenhet när taket brast.

Åsa har hittat en ny bostad och är på väg därifrån, men eftersom alla saker fortfarande är kvar hänger hon mycket hos sina grannar. Och hon är nu omåttligt glad för deras skull.

– Jag vet att de här som ska ta över köpte ett liknande hus förut som de gjorde jättefint.

Läs ocksåVärd förbjuden att hyra ut: ”Lägenheten är en livsfara”

De nya fastighetsägarna heter Maria och Thomas Jonasson. De bor själva i trakten, i Älandsbro strax utanför Härnösand, och har som Åsa berättar, erfarenhet av husrenovering sedan tidigare.

– Vi har fyra stycken andra hyresfastigheter med totalt 15 lägenheter. Vi köper upp hus som är ”lite trötta” och renoverar dem så de blir fina igen. Våra hyresgäster tycks vara glada och nöjda. Alla våra lägenheter är uthyrda.

Berättar Maria Jonasson som tillsammans med maken Thomas redan dragit igång en räddningsaktion av det vattenskadade huset på Västra Bondsjögatan.

Läs ocksåVanvårdade hyreshuset i Härnösand till salu

– Vi bestämde oss snabbt och tillträdde huset direkt för att kunna sätta igång med att täppa till yttertaket och åtgärda det mest akuta.

Annons
Nu ska skrotbilarna utanför fastigheten bort.

Paret var också intresserade av att köpa fastighetsägaren Ingvar Modigs andra hus en gata bort, på Ådalsvägen 30.

– Men det blev ingen affär gällande det huset nu i alla fall.

Marias och Thomas företag Säbrå Fastighetsförvaltning AB bildades 2015. Boksluten visar än så länge inte upp några vinster av större mått, men resultatet presenterar i alla fall ett plus med svarta siffror. Soliditeten ligger på drygt fem procent.

– Vi har resurser och jobbar fullt ut med husen, men det får ta den tid det tar så att budgeten håller. Vårt senaste projekt tog tre år, men det var också vad vi räknade med att det skulle ta och det blev jättefint i slutändan, berättar Maria.

Hon jobbar på en revisionsbyrå och maken Thomas är ägare av lokala fordonsverkstaden E4 Motor.

Det verkar som om ditt tidigare hem nu kommer få det underhåll som krävs för att bli beboeligt igen. Hade du velat bo kvar?

– Nej, jag ångrar mig inte! Jag är så lycklig över att ha fått en ny lägenhet, på bottenplan också som jag helst vill bo, säger Åsa Norberg.

Åsa Norberg efter beskedet om att hennes kontrakt inte längre var giltigt på grund av att den ansågs för farlig att bo i enligt kommunen.

Katja Andersson, handläggare på miljökontoret, var den som slog larm och förbjöd tidigare hyresvärden att hyra ut Åsa Norbergs lägenhet efter att hon sett det brustna innertaket.

Och uthyrningsförbudet står ännu fast.

Annons

– Mitt förbud gäller ju trots att huset säljs. Åtgärder och problem ska fixas. Spelar ingen roll om det är Ingvar eller ”Anders Andersson” som äger fastigheten, säger hon.

Den långvariga vanskötseln av huset ledde också till att kommunens samhällsförvaltning kopplades in, och utfärdade ett åtgärdsföreläggande med vite.

Hotet om böter följer även det med i fastighetsköpet.

Handläggare på byggavdelningen, Thomas Lindström, kräver en heltäckande åtgärdsplan innan han släpper ärendet.

Men han ser försäljningen som ett positivt tecken.

– Ja, om det är någon som har muskler att investera och ställa det iordning så är det bra.

 

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.