Annons

Ny bostadspolitik i Stadshuset

Stockholm Det blir maktskifte i Stockholm Stadshus där S, MP, V och Fi tillsammans kan bilda en majoritet. Men vad innebär det för bostadsfrågorna?
Foto: Yanan Li/Creative Commons

Efter gårdagens val blir det maktskifte i Stockholm Stadshus där S, MP, V och Fi ser ut att bilda en majoritet. 

– Visst är det så tankarna går, nu ska vi sätta oss ner och känna på varandra och försöka skapa en gemensam plattform, säger blivande finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Förbifarten ser ut att bli av och Bromma flygplats lär inte skrotas, även om Miljöpartiet och Vänstern vill det.

– Bromma flygplats har ett avtal fram till 2038 så det blir inte aktuellt att stänga ner under den här mandatperioden. Det är helt orealistiskt, säger Karin Wanngård.

Däremot blir det helt stopp för fler ombildningar.

Läs ocksåHundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot"

– Vi kommer inte att sälja våra gemensamma egendomar till underpriser, inte alls. Sedan är det inte så många ombildningar på gång just nu. I och med att vi bygger nytt, kommer vi ändå att kunna påverka blandningen av boendeformer där till exempel hyresrätten dominerar.

Vad gäller de stora vinstuttagen som har gjorts de senaste åren så kommer de också att upphöra.

Annons

– Vi kommer inte att plocka ut vinster i den pariteten som har gjorts. En viss del kommer vi att ta ut, som den fastighetsägare vi är. Men vi vill använda bolagen för att bygga mycket nya lägenheter, de behöver sitt kapital.

Läs ocksåOlovlig andrahandsuthyrning: Konstnär åker ut från Södermalmslägenhet rekordsnabbtBooking, andrahandsuthyrning

Hur ser du på de hyresnivåerna som är i dag, bland annat i nybyggda kvarteret Tygeln på Södermalm?

– Det är galet, vi ska kolla på hur vi ska kunna bygga billigare. Vi hoppas också att en del äldre, billigare lägenheter frigörs när vi bygger nytt. Men också använda vårt markägande. Vi har ju mark som inte är den mest attraktiva, men där vi kan bygga för att få ner hyrorna.

Stockholms kommunala bostadsbolag gick ur Sabo 2007 och nu är numera medlemmar i Fastighetsägarna, kommer det att fortsätta?

– Det får jag ta och återkomma till, vi kommer att föra en diskussion. Det man kan fråga båda föreningarna är, vad får vi ut av att vara medlemmar hos er?

Hyresgästföreningen Stockholms ordförande Greger Björkegren är försiktigt positiv till maktskiftet i Stadshuset. Framförallt är han nyfiken på vilken inställning majoriteten kommer att ha till allmännyttan.

Annons

– Ska de vara affärsdrivna eller ska de hjälpa människor med bra boende till en överkomlig kostnad? Som läget är nu, kräver Stockholmshem en månadslön på 50 000 kronor för en nybyggd trea på 77 kvadratmeter. Kravet att man ska tjäna tre gånger mer än hyran innebär inlåsningseffekter. Vi behöver få cirkulation på hyresmarknaden.

Vad gäller medlemskapet i Fastighetsägarna vill han också se en förändring.

– Jag utgår ifrån att de allmännyttiga bolagen i Stockholm återförs dit där de hör hemma – Sabo.

Vad gäller Slussen, Förbifarten och Bromma flygplats är hans inställning också väldigt tydlig.

– Renovera Slussen, bygg inte för enorma trafikvolymer. Jag tycker man ska använda de pengarna för att bygga bostäder. Samma sak med Förbifarten och Bromma. Använd de pengarna till att bygga bostäder i stället.

Fakta: Så röstade Stockholmarna i kommunalvalet

M: 27,2 %
C: 4,7 %
FP: 8,3 %
KD: 3,3 %
S: 21,9 %
V: 8,9 %
MP: 14,3 %
SD: 5,2 %
FI: 4,6 %
ÖVR: 1,5 %

Läs också Värdens anklagelse: Bott utomlands och hyrt ut utan tillstånd i tolv år Hyresgäster hade för varmt i lägenheter – får 2,6 miljoner i kompensation Svårt sjuka Rida tvingas leva med dyblött golv - klarar inte att skrapa: "Blir yr när jag försöker böja mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.