Annons

Ny kamp för fjolårets kämpar

Stockholm De utsågs till ”Årets Kämpar” efter kampen mot gallerian på Fridhemsplan. Men bara ett år senare börjar nu en ny strid mot värden Familjebostäder.
Solweig Löwmark och Ann Sjöberg sitter i samrådsgruppen Väktaren 37.

På en central plats i lokala hyresgästföreningen Väktarens samlingslokal i källaren i huset vid Fridhemsplan hänger diplomet från hyresgästföreningens gala 2016. Då utmärktes de med titeln Årets Kämpar efter att planerna på galleria och tillbyggnader lagts ner. Nu börjar en ny slags kamp: att få sin röst hörd överhuvudtaget, för det tycker inte samrådsgruppen att de fått när nu Familjebostäder vill göra verklighet av omfattande renoveringar i fastigheten. Med, som det aviserats, avsevärt höjda hyresnivåer.

– Min hyra som i dag kostar 9000 kommer hamna på 14000, säger Håkan Olsson, en av personerna i samrådsgruppen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det centrala i kritiken mot Familjebostäder är att de upplever ett obefintligt inflytande i samrådsprocessen. Så här långt har de upplevt ”samrådet” som ren information från värdens sida.

– Det har visat sig vara en monolog. De säger: Vi ändrar ingenting. Och då tänker vi – vad har vi då där att göra. Vi fick bestämma/Samråda något om planteringen på bakgården men inget annat, säger Roine Elfqvist i hyresgästgruppen.

Ingen hyresgäst i huset, enligt samrådsgruppen, har i dag skrivit på godkännanden för renovering. Gruppen vill ha mycket större skillnader mellan de tre olika nivåerna man kan välja. Samt att man tar större hänsyn till fastighetens faktiska behov istället för behovet att höja hyran. I dag upplever de skillnaden som marginell. Dessutom tycker gruppen att det är viktigt att skilja på lägenheter. Vissa hyresgäster har fullt fungerande köksutrustning som inte är äldre än 6 år. I andra kök anser hyresgäster att underhållet varit eftersatt i under många år.

Annons
Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

–  Att nivåerna ligger så nära varandra är ju löjeväckande, säger Peder Lönngren från Hyresgästföreningen. Han har varit med på många samråd genom åren men just det här fallet är enligt honom exceptionellt.

–  Jag har aldrig varit med om ett samråd i allmännyttan som varit så stelbent.

Erica Lawesson, kommunikationsdirektör på Familjebostäder, bekräftar att samråden inte var en väg fram till samförstånd.

Läs ocksåElena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

– Vi hade en process som avbröts i maj och vi tog ett omtag efter sommaren. En av frågorna var att enbart ett stambyte skulle räcka i vissa lägenheter. Men vår uppfattning är att det inte är vad fastigheten behöver.

Annons

– I grunden är vår inställning att vi vill ha enhetlig, god teknisk standard som är långsiktigt hållbar, säger Erica Lawesson.

Eftersom det bara är ett fåtal hyresgäster som skrivit på godkännandet kommer Familjebostäder nu driva ärendet vidare i Hyresnämnden.

Läs också Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning” Värden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nya

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.