HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny lag ska leda till bättre information vid ombildning

Nyheter Hyresgäster bör få bättre information i samband med ombildningar, menar regeringen som därför har lagt ett nytt lagförslag. Som lagen ser ut i dag finns det hyresgäster som flera år efter ombildningen inte är medvetna om vem som äger huset de bor i.
Foto: Linn Bergbrant
Regeringen vill skärpa informationskravet när hyresfastigheter ombildas.

Sedan 1991 finns ett slags ångerrätt på ett år för hyresgäster som inte var intresserade av att köpa sin lägenhet i samband med ombildning. Därefter har bostadsrättsföreningen som de hyr av rätt att neka medlemskap – och ett sådant krävs om man vill köpa. Den som har råkat missa ombildningen har därför inte en chans att få köpa sin lägenhet.

I en färsk proposition föreslår regeringen därför att bostadsrättsföreningar måste bli bättre på att informera. Går lagförslaget igenom innebär det att de måste skicka rekommenderade brev med information om ombildningen till samtliga hyresgäster. Hyresgästen har sedan ett år på sig från datumet som brevet kvitterades att gå med i föreningen.

Läs ocksåToppchefer på Balder gripna för insiderbrott

Regeringen anser att lagen, som ska träda i kraft i oktober, kommer att stärka skyddet för hyresgäster. Den kommer däremot inte åt den typ av smygombildningar som Hem & Hyra tidigare har skrivit om.

Läs också Isabella krigar mot mullvadar – hyresvärden vägrar hjälpa Hyresgäster i Göteborg slapp betala vakter i kollektivtrafiken – nu tas domen om Hyresnämnden skjuter fram vissa ärenden men löser det mesta Lägenhetsbyte stoppat av fem sena hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.