HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Paviljongen ett rum för gemenskap

Västra Götaland Hyresgästerna på Siriusgatan i Bergsjön har fått ett nytt uterum, 415 De Paviljong . Det var de boendes egen önskan att skapa en mötesplats. De har även medverkat i formgivningen.
Foto: Erik Yngvesson
Nyuppförd. Den nya paviljongen på Siriusgatan har utformats tillsammans med boende i Bergsjön, som även varit med och byggt. Bakom projektet ligger Hyresgästföreningen, Familjebostäder, Göteborgs stad och arkitekturstudenter från Chalmers inom projektet Lärandets torg.

Paviljongen ligger på Siriusgatan 50 och är byggd av återanvända lastpallar.

– Det ska vara en samlingsplats för ungdomar och andra. Ett ställe där man kan vara oavsett om det är regn eller fint väder, och umgås eller bara chilla, säger Mahmod El-Haj.

Läs ocksåBeskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”Var fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Han bor i närheten och har även varit anställd som snickare under projektet.

– Jag tycker det är en jättebra idé, som en omtanke. Att utnyttja tomma ytor samtidigt som man bygger något som ska användas, säger han.

Annons
Mahmod El-Haj har arbetat som snickare på projektet.

Paviljongbygget är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, Familjebostäder, Göteborgs stad och arkitekturutbildningen på Chalmers. Det finns redan idéer om att bygga fler.

Mahmod El-Haj tycker det känns roligt att gå förbi paviljongen varje dag.

– Det känns skönt att lämna något efter sig som man byggt själv, säger han.

Annons

Embla Isaura Källén är en annan av hyresgästerna som varit inblandad i paviljongbygget.

Läs ocksåHyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”Missnöjd hyresgsät Heimstaden Malmö

– Nu när byggnadsfasen är färdig så är nästa fas att få ett grannskap som vill organisera aktiviteter kring byggnaden. Skapa historia och kontext, mening och samhörighet, säger hon.

Embla Isaura Källén tillsammans med projektledare Beatrice Klein från Hyresgästföreningen.

Läs också Ny hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?” Garagestriden har fått hyresgästerna att gå samman När prepping kostar skjortan klarar grannarna krisen ihop

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.