Paviljongen ett rum för gemenskap

Västra Götaland Hyresgästerna på Siriusgatan i Bergsjön har fått ett nytt uterum, 415 De Paviljong . Det var de boendes egen önskan att skapa en mötesplats. De har även medverkat i formgivningen.
Foto: Erik Yngvesson
Nyuppförd. Den nya paviljongen på Siriusgatan har utformats tillsammans med boende i Bergsjön, som även varit med och byggt. Bakom projektet ligger Hyresgästföreningen, Familjebostäder, Göteborgs stad och arkitekturstudenter från Chalmers inom projektet Lärandets torg.

Paviljongen ligger på Siriusgatan 50 och är byggd av återanvända lastpallar.

– Det ska vara en samlingsplats för ungdomar och andra. Ett ställe där man kan vara oavsett om det är regn eller fint väder, och umgås eller bara chilla, säger Mahmod El-Haj.

Läs ocksåDörrknackning om renovering skapar oro i deras områdeBalder har anlitat en delgivningsfirma som ska informera om att den planerade renoveringen gått till hyresnämnden. Men hyresgäster som sagt nej uppfattar att delgivningsmannen samtidigt försöker få dem att godkänna renoveringen. ”Deras mål är att få folk att ångra sig”, säger Luay Alani, ordförande i lokala hyresgästföreningen.

Han bor i närheten och har även varit anställd som snickare under projektet.

– Jag tycker det är en jättebra idé, som en omtanke. Att utnyttja tomma ytor samtidigt som man bygger något som ska användas, säger han.

Mahmod El-Haj har arbetat som snickare på projektet.

Paviljongbygget är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, Familjebostäder, Göteborgs stad och arkitekturutbildningen på Chalmers. Det finns redan idéer om att bygga fler.

Mahmod El-Haj tycker det känns roligt att gå förbi paviljongen varje dag.

– Det känns skönt att lämna något efter sig som man byggt själv, säger han.

Embla Isaura Källén är en annan av hyresgästerna som varit inblandad i paviljongbygget.

Läs ocksåMohi odlar mellan hyreshusen: "Jag vill skapa något vackert för de som bor här"En man sitter på huk i en trädgårdsodling. Han har mörkt hår, rödsvartrutig skjorta och jeans. Han håller ett salladsblad mot kameran.

– Nu när byggnadsfasen är färdig så är nästa fas att få ett grannskap som vill organisera aktiviteter kring byggnaden. Skapa historia och kontext, mening och samhörighet, säger hon.

Embla Isaura Källén tillsammans med projektledare Beatrice Klein från Hyresgästföreningen.

Läs också Miljoner upp i rök när lustgastuber skrotas: "Det är helt galet - de ligger överallt" Anita, 92, fick nej till ramp – kammarrätten går på kommunens linje Skandalvärd riskerar konkurs - skulder på nästan en miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.