Annons

Ny skyddsregel mot kraftiga höjningar

Nyheter Michaël Koch föreslog i sin utredning att hyran inte skulle få höjas med mer än fem procent om året, oberoende om bruksvärdet höjts mer än så. Den skyddsregeln slopar nu Hyresgästföreningen och Sabo i sitt förslag. Kraftiga hyreshöjningar ska i stället slussas in under maximalt tio år.​
Runt om i landet, som i Stockholm och Uppsala, pågår det ett arbete med att systematisera hyrorna. Det betyder att hyresgästernas värderingar ska styra hyrorna mer än vad som i fallet i dag.
För många hyresgäster kommer det att innebära hyreshöjningar, eftersom standarden på deras lägenheter så att säga skrivs upp.
Med den statliga utredningens förslag skulle hyresgästerna som mest drabbas av hyreshöjningar på fem procent om året.
Hyresgästföreningens och Sabos förslag innehåller ingen sådan övre gräns. I stället är det bruksvärdet som ska styra, inget annat.
Som ett skydd för hyresgästerna föreslås i stället att den nya hyran ska fasas in under en tidsperiod som bestäms av hyresnämnden, som längst tio år.
 
Regeln ska även gälla vid ombyggnader och andra förbättringsarbeten, vilket inte var fallet i Kochs utredning.
Teoretiskt sett betyder det att hyresgäster riskerar att få högre hyreshöjningar på kort sikt med Hyresgästföreningens förslag än med utredningens.
– Men då ska man ha i åtanke att med vårt förslag stannar hyran vid bruksvärdet, det finns en övre gräns. Det gör det inte med Kochs förslag, eftersom det är efterfrågan som styr. Då kan hyran bli hur hög som helst, säger Pär Svanberg, bostadspolitisk utredare vid Hyresgästföreningen och tillägger:
– Att vi inte har lagt in procentsatser i vårt förslag beror på att vi tycker att det är ett klumpigt sätt att reglera.
Nyinflyttade hyresgäster ska betala den nya hyran på en gång, enligt Hyresgästföreningens och Sabos förslag.
 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.