Annons

Ny studie visar: Lite tryggare att bo i storstad

Nyheter Två av Sveriges tre största städer upplevs som säkrare än förr. Bara i Göteborg känner sig invånarna mindre trygga i bostadsområdet kvällstid.

Sveriges tre största städer har generellt en högre kriminalitet än övriga landet och den organiserade brottsligheten har både blivit mer omfattande och grövre.

På uppdrag av regeringen har Brottsförebyggande rådet, Brå, kartlagt hur Stockholm, Göteborg och Malmö skiljer sig åt i fråga om brottslighet och upplevd trygghet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Antalet anmälda brott i relation till invånare är störst i Stockholm – och det är också här den största andelen inbrott sker.

Totalt sett är det dock i Malmö som flest personer känner sig oroliga i sitt eget bostadsområde på kvällarna. Under tidsperioden 2006 till 2011 har 30 procent av de tillfrågade upplevt att de inte är säkra. Motsvarande siffra för Stockholm och Göteborg är 21 procent.

Annons

Förklaringen till otryggheten i Malmö bottnar i en särskilt besvärlig social och ekonomisk grundsituation jämfört med de andra städerna, berättar Emma Ekström, utredare på Brå.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

– Andelen förvärvsarbetande är lägre, barnfattigdomen är högre, andelen hemlösa är hög och det är fler personer som får ekonomiskt bistånd.

I fjol hade Malmö flest antal hemlösa – 80 av 10 000 personer – i relation till befolkningen. I Göteborg och Stockholm var motsvarande siffra 64 respektive 48.

Annons

Göteborg är dock den enda stad där invånarna de senaste åren upplever en ökad utsatthet. I de övriga två har utredarna uppmätt en viss förbättring i trygghet.

Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.

En annan glad nyhet är dock att det totala antalet brott i alla tre städerna minskat de senaste åren, likväl antalet personer som uppger att de blivit utsatta för brott.

Fakta: Andel otrygga i hemområde på kvällen:

Stockholm: 21 procent

Göteborg: 21 procent

Malmö: 30 procent

Källa: Brå

Fakta: Anmälda brott

2009-2011, per 100 000 invånare

Samtliga brott:

Stockholm:22 078

Göteborg:18 413

Malmö:20 834

Hela landet:14 906

Inbrottsstöld:

Stockholm:1 361

Göteborg:1 167

Malmö: 1 311

Hela landet:1 003

Källa: Brå

Läs också Knark för miljoner i frysen – då blev pensionären uppsagd Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.