Annons

Nytt företag tar strid mot överhyror

Nyheter En stor majoritet av lägenheterna i Stockholm hyrs ut i andra hand har för hög hyra. Nu lanseras en juridisk tjänst där hyresgäster får experthjälp att kräva överhyran tillbaka – mot provision. Hyresgästföreningen är skeptisk.
Ylli Dautaj är utbildad jurist och en av grundarna till webbtjänsten Orimlighyra.se.

Varje år hyrs mellan 100 000 och 150 000 bostäder ut i andra hand, visar en tidigare rapport från Boverket. Exakt hur många av dem som har olovligt hög hyra går inte att fastställa, men samlad statistik från KTH, hyresnämnden och Boverket pekar på att det kan röra sig om över 90 procent i Stockholms innerstad och en bra bit över hälften i förorterna.

Den som misstänker sig betala ockerhyra kan kostnadsfritt vända sig till hyresnämnden – ändå är det bara en bråkdel av alla som betalar för mycket som väljer att gå vidare. Enligt Hem & Hyras tidigare undersökningar rör det sig om så lite som ett hundratal ärenden totalt i landet årligen.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

För att fler andrahandshyresgäster ska ta upp kampen mot ockerhyrorna lanseras för några dagar sedan en ny nätbaserad juridiktjänst som ger avgiftsfri hjälp att driva kravet på återbetalning i hyresnämnden. I de fall hyresgästen vinner ärendet – vilket sker i de allra flesta fall – tar företaget Orimlighyra.se ut en 30-procentig provision av den återbetalade överhyran.

Skulle värden vinna är tjänsten kostnadsfri, berättar juristen och medgrundaren Ylli Dautaj.

– Det har uppstått en enorm friktionsyta på den svenska bostadsmarknaden, där hyresvärdar exploaterar hyresgäster. Det här är ett verktyg för att påverka en negativ trend.

Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

Trots att sajten bara varit aktiv i några dagar har intresset varit enormt, berättar han. Att så få personer som betalar för mycket i andrahandshyra inte vänder sig till hyresnämnden själva beror på flera faktorer, tror han.

Annons

– Till exempel att man inte vet om att möjligheten finns samt att processen är för krävande och omtumlande psykiskt, juridiskt och administrativt.

Det primära fokuset är att skapa en opinion i samhället som inte tolererar överhyror och att på så vis tvinga hyresvärdar att ta sitt ansvar och hålla sig inom lagens ramar, berättar Ylli Dautaj.

Läs ocksåHan för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan”Karl Larsson leder arbetet mot misstänkt bostadsfusk på Störningsjouren i Göteborg.

Men varför ska man använda er tjänst när man kan vända sig till hyresnämnden kostnadsfritt?

– Varför vänder man sig till frisören när man ska klippa sig? Vi har juridisk expertis och god processvana, vi erbjuder kvalitet, enkelhet och tidsbesparing samt kundfokus utöver det vanliga. Processen är tidskrävande, lång samt juridiskt och administrativt påfrestande.

Den som är medlem i Hyresgästföreningen får på samma sätt gratis juridisk representation i hyresnämnden. Förbundsjurist Johan Mirtorp hävdar att man från organisationens håll inte har någonting emot att få konkurrens från seriösa aktörer men ifrågasätter upplägget där 30 procent av hyresgästens överhyra försvinner i juristarvode.

– Att arbeta med provision på det här sättet är ett nytt koncept i Sverige och fungerar bra på vissa områden. Men hela upplägget i hyresnämnden bygger på att man inte ska behöva ha ett juridiskt ombud – även om det såklart avlastar.

Annons

Johan Mirtorps tips är i stället att den som vill pröva sitt ärende snabbt ansöker om medlemskap i Hyresgästföreningen.

– Att vara medlem kostar 80 kronor i månaden och tekniskt sett kan man bli medlem dagen innan man söker hjälp.

Han höjer även ett varningens finger för den som hyr en bostadsrätt i andra hand. Med nuvarande lagstiftning saknar hyresgäster i ägt boende i princip all form av besittningsrätt och du kan när som helst bli uppsagd med tre månaders varsel. Den som hyr en bostadsrätt har heller inte möjlighet att få pengar tillbaka för redan betalad hyra – bara möjlighet att sänka den framöver.

– Rent lagligt har man rätt att vända sig till hyresnämnden för prövning. Men i realiteten är det självklart en risk, till och med mycket sannolikt, att man blir uppsagd samma eftermiddag om man skulle kräva en sänkt hyra.

Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.