Nya förslaget: Kraftig höjning av avgiften till Hyresgästföreningen

Nyheter Medlemsavgiften till Hyresgästföreningen ska höjas rejält. Från 85 till 97 kronor i månaden. Det föreslår förbundsstyrelsen. Anledningen är kostnadsökningarna och att den löpande ekonomin går back med hundratals miljoner.
Hans Eklund, ledamot i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse
Foto: Hyresgästföreningen
Vill höja medlemsavgiften. Hans Eklund, ledamot av förbundsstyrelsen vill höja medlemsavgiften. "Annars måste vi dra ner på verksamheten".

Hyresgästföreningens medlemsutveckling de senaste åren har varit mycket god. Numera är över 580 000 hushåll medlemmar i Hyresgästföreningen. Det är mer än var tredje hushåll som bor i hyresrätt. Medlemsavgifterna är föreningens största intäktskälla, men trots att den intäkten ökar hjälper det inte för att kompensera för kraftigt stigande kostnader.

Under 2023 visade Hyresgästföreningen verksamhetsresultat på ett underskott på 124 miljoner, för 2024 var det 113 miljoner. Under 2022 var underskottet blott sex miljoner. Det är långt ifrån det mål som finns att den löpande verksamheten inom Hyresgästföreningen ska gå plus minus noll under en under en treårsperiod. Fram till förra året har resultatet räddats av föreningens avkastning från finansiella investeringar, men 2024 räckte inte ens det.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

Föreslår höjning med 144 kronor om året

Hundramiljonersglappet mellan intäkter och utgifter gör att Hyresgästföreningens förbundsstyrelse nu föreslår att medlemsavgiften ska höjas, från dagens 85 kronor till 97 kronor i månaden. I mitten av juni ska förbundsstämman rösta om förslaget. I underlaget skriver förbundsstyrelsen att skulle föreningen få full kompensation för de senaste årens prisökningar skulle innebära en medlemsavgift på 107 kronor.

Hyresgästföreningens intäkter

Hans Eklund är andra vice ordförande i förbundsstyrelsen och ordförande för region Aros-Gävle:

Läs ocksåSe upp – håll koll på detta om din hyresvärd vill förändra spelreglernaEn illustration med tre figurer.

Varför är det så svårt att få ekonomin att gå ihop trots att medlemsantalet ökar?

– Det är jätteglädjande att vi blir fler. Men fler medlemmar innebär också ökande kostnader. Nya medlemmar behöver också juridisk service, de ska få en prenumeration på Hem & Hyra och så vidare. Så varje ny medlem är inte ett nettotillskott.

Varför har ni fastnat för summan 97 kronor i månaden, är 100 kronor någon slags smärtgräns som ni inte vill passera?

Läs ocksåSå illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstagEn hand knackar på grön dörr. En kvinna tittar rakt fram.

– Nej, det har inte legat i korten. Förbundsstyrelsen har bedömt att 97 kronor är en väl avvägd summa. Vi har en grundinställning att dagens medlemmar ska betala dagens verksamhet. En större höjning hade gjort att vi samlat på oss i ladorna. Det är inte avsikten.

Hur känns det att den löpande verksamheten gjort ett underskott på närmare 240 miljoner kronor de senaste tre åren, när målet är ett nollresultat?

– Det är naturligtvis inte bra. Men kostnadsökningarna beror på inflationen. Förbundsstyrelsen visste redan inför 2023 års stämma att det behövdes en avgiftsökning men vi valde att avstå eftersom inflationen var ännu högre än i dag.

Vad har Hyresgästföreningen gjort för att se över kostnaderna?

– Vi har gjort personalneddragningar på förbundskontoret och på vissa regioner. Dessutom har vi bland annat effektiviserat med nationell rådgivning och gemensam ekonomihantering.

Är ni rädda för medlemsavhopp när avgiften höjs?

– Det är jättesvårt att sia om framtiden. Men tidigare höjningar har haft en mycket begränsad effekt. Sedan ska man komma ihåg att det här är ett förslag, det är stämman som beslutar.

Vad händer om förbundsstämman säger nej till avgiftshöjning?

– Då måste vi hitta ett sätt att dra ner på verksamheten.

Har det funnits några tankar på att införa lägre avgift för exempelvis arbetslösa eller pensionärer?

– Nej, det har inte funnits några sådana tankar. Vi kan inte differentiera avgiften utifrån medlemmars ekonomiska situation. Däremot ska vi med start i höst pröva en lägre medlemsavgift för unga under 25 år, enligt beslut förbundsstämman 2023. Det har inte gått att göra förrän nu, främst av tekniska skäl. Det handlar om att unga ska bli medlemmar, inte att det är mer synd om ungdomar. Många fackföreningar har ungdomsmedlemskap med god erfarenhet.

Höjde förhandlingsersättningen vid årsskiftet

För ett år sedan beslutade Hyresgästföreningen att höja den så kallade förhandlingsersättningen från 12 till 15 kronor i månaden, det vill säga från 144 kronor till 180 kronor per år. Det är en avgift som nästan alla hyresgäster betalar för att föreningen förhandlar hyran. Efter medlemsavgifterna är det Hyresgästföreningens största intäkt. Höjningen av förhandlingsersättningen motsvarar 54 miljoner kronor i ökad intäkt, baserat på att Hyresgästföreningen förhandlar 1,5 miljoner hyror.

Läs också Skulle hjälpa utsatta - föreningsprofilen stoppade pengar i egen ficka Hyresgästbasens ilska: ”Tondövt att höja rotavdraget när hyresgäster går på knäna”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.