Annons

Nya grepp ska lösa den akuta bostadsbristen

Malmö Ny organisation, större krav på MKB, modulbostäder och blockförhyrning. Nu skruvar Malmö stad upp tempot för att stoppa den skenande bostadsbristen.

I oktober tog kommunstyrelsen beslutet att inrätta en bostadsgeneral som fick i uppdrag att både koordinera och påskynda arbetet med att skapa fler bostäder för svaga grupper på bostadsmarknaden. I dag presenterade bostadsgeneralen, Claes Jeppsson, sin rapport om hur bostadskrisen ska lösas, både på kort och lång sikt. Förslagen ligger till grund för ett nytt sätt att tänka när det gäller lösningar på bostadsbristen. Tomma kontor och lägenhetsdagis står för en del av lösningen.

Läs även: Bostadsbristen i Skåne – ett akut läge

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kostnaderna för hemlösheten för 2016 kommer att kosta 90 procent mer än vad kommunen budgeterat för. Slutnotan beräknas bli 386 miljoner kronor. Samtidigt som byggandet i Malmö tagit fart räcker det inte på långa vägar, konstaterar bland andra Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande. Enligt kommunens siffror från i höstas står 5 000 Malmöbor utan egen bostad och samtidigt som inflyttningen generellt ökar kommer staden att ta emot nyanlända både enligt den nya bostadsanvisningslagen och genom ebo, eget boende. För att möta behovet tar Malmö stad nu nya grepp.

En omorganisering ska se till att stadens socialsekreterare kan koncentera sig på att hjälpa personer med sociala problem i stället för att jaga bostäder. Det ansvaret kommer i stället att ligga under tekniska nämnden. Man sätter ytterligare press på MKB, det kommunala bostadsbolaget, som ska dubbla sitt bidrag till bostadslösa från 100 lägenheter per år till 200. Dessutom kommer man att bygga både modulboenden och handla upp blockhyresavtal med olika fastighetsägare på 100-150 lägenheter per avtal. Att man på så sätt närmar sig så kallad ”social housing” blir, enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), en oundviklig konsekvens.

– Som situationen ser ut idag så krävs det lösningar som kanske inte är optimala. Kortsiktiga modullösningar är bättre än hotell, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Annons
Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks

Märta Stenevi (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnadsfrågor, delar hennes uppfattning.

– Man behöver inte börja i den änden och prata om social housing men behöver folk tak över huvudet så måste vi lösa det, säger Märta Stenevi.

Läs även: Allt fler hemlösa i Malmö

Läs ocksåNu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”En tvådelad bild. Ena delen visar en äldre kvinna och en yngre man som står tätt intill varandra. och ler båda två. De är klädda i stövlar och handskar. Den andra delen visar gurkor.

De förslag till insatser på kort sikt, som S och MP tillsammans står bakom, ingår bland annat ombyggnation av kommunala lokaler till bostäder, moduler, utökade kontakter med privata fastighetsägare för att hyra fler lägenheter och restriktiva inköp av bostadsrätter. På lång sikt hoppas partierna kunna lösa bostadsbristen genom att: handla upp blockhyresavtal hos privata fastighetsägare, byta bostäder mot markanvisningar, reservera mark för byggföretag som kan bidra med lösningar, omvandla 50 lägenhetsförskolor till lägenheter och ge rabatt på avgifter för tomträtter till de fastighetsägare som godkänner försörjningsstöd.

Vänsterpartiet tycker dock inte att förslagen räcker. 

Annons

– De flesta av bostadsgeneralens lösningar handlar om temporära tillfälliga lösningar. Lösningen är inte något temporärt utan det gäller att bygga bort bostadsbristen. Bristen av hyresrätter är akut och ett problem Malmö delar med majoriteten av Sveriges kommuner. Bostadsbristen måste lösas långsiktigt för både nyanlända, unga och för de med sociala problem. Det måste bli fler hyresrätter med rimliga hyror. För att göra det krävs dels en nationell bostadspolitik som satsar på byggande, det borde Malmö kräva av staten. Det krävs också lokala krafttag som att Malmö satsar på att öka MKBs antal av lägenheter, inte sälja ut dem som man gör idag och det behövs en satsning på ett kommunalt byggbolag, säger Martina Skrak (V), oppositionsråd, i ett pressmeddelande.

Bostadsgeneralsens rapport visar att många idag jobbar med frågan inom kommunen men att samordningen är dålig. I rapporten konstaterar han också att mer operativa resurser krävs, att planeringshorisonten är för kort och det finns för många och oklara kommunikationsvägar både internt och externt.

Läs också Safija ställer upp för barnen med kramar och djur Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.