Nya radonkrav i Trollhättan
Vid mätningar 2013 visade det sig att radonhalterna var för höga i Akelius hyreshus på Kaflegatan 8 i Trollhättan. Värdens åtgärder, bland annat att installera friskluftsventiler, hjälpte. Men efter nya mätningar i våras visade det sig att radonhalten var för hög i 5 av 9 lägenheter som inte tidigare hade mätts. I en av dem var halten hela 840 Bequerel per kubikmeter luft.
Nu måste Akelius redovisa en plan för utredning och åtgärder för hur halterna ska komma under gränsvärdet 200 Bequerel per kubikmeter luft. Det ska vara gjort senast 1 december, enligt miljöförvaltningens beslut.
Senast den 1 februari 2015 ska värden börja med uppföljningsmätningar. I ytterligare fem lägenheter har inte radonhalterna blivit mätta, det ska också påbörjas samtidigt.
Resultaten vill miljöförvaltningen ha 1 juli nästa år.
Ulf Eriksson, regionchef på Akelius, säger att bolaget kommer att följa alla punkter i kravet och att tidsmarginalerna inte är något problem. Ärendet har pågått en längre tid, bland annat eftersom radonmätningar bara kan göras under vinterhalvåret.
– De åtgärder vi har satt in har gjort nytta. Nu fortsätter vi med att mäta resterande lägenheter och arbetar med frågan i samråd med miljöförvaltningen, säger han.
Kunde ni inte ha mätt alla lägenheter på en gång när tidigare mätningar visat att halterna är för höga?
– Det hade vi absolut kunnat göra, men vi ville först se om de nya ventilationsdonen gett resultat, säger Ulf Eriksson.
Det andra beslutet gäller fastighetsägaren Tingvalla Förvaltnings hyreshus i Strömslund. Värden har mätt radon i samtliga sex lägenheter och även vidtagit åtgärder. Ändå är halterna fortfarande för höga i åtminstone tre bostäder. Som högst ligger de på 420 Bequerel per kubikmeter luft, visar mätningar från i våras.
Miljöförvaltningen i Trollhättan har känt till att hyreshuset haft problem med för höga radon sedan 1980. Fastighetsägaren ansvarar för att halterna inte överstiger riktvärdet och nu vill förvaltningen se en permanent sänkning.
Enligt beslutet ska Tingvalla Förvaltning vidta åtgärder för att sänka radonhalten senast den 1 februari 2015 och därefter börja med uppföljningsmätningar i de tre lägenheter som haft halter över riktvärdet.
Hem & Hyra har inte lyckats nå Owe Andersson, som jobbar med radonärendet på Tingvalla Förvaltning, per telefon. Han befinner sig för tillfället utomlands, men skriver följande i ett mejl: ”Vi arbetar efter den plan som redovisats till miljökontoret som i stort innebär att vi jobbar med justering av luftflöden och därefter mäter vi.”
RELATERAT
Läs även Hem & Hyras västsvenska radongranskning från 2013
Kommunal blåslampa krävs ofta för radonåtgärder
Överläkaren: Gränsvärdet för radon borde halveras
Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas. När gasen sönderfaller bildas radioaktiva metallatomer, så kallade radondöttrar. Dessa fastnar på damm som vi andas in och förs vidare ner i lungorna som kan skadas.
På sikt ger radon en ökad risk för lungcancer. Varje år dör cirka 400 människor av lungcancer på grund av radon i inomhusluften.
Mätning av radon i inomhusluft ska göras under vinterhalvåret och mätperioden ska vara minst två månader.
Gränsvärdet för radon är 200 Bequerel per kubikmeter luft. Alla bostäder ska ligga under det värdet senast år 2020, det har riksdagens slagit fast i målen för God bebyggd miljö.
Källa: Boverkets radonguide