Nya varningar för omtvistad renoveringsmetod

Nyheter Dricksvattnet kan vara farligare än vi tror. Det hävdar organisationerna Svenskt Vatten och Chem Sec, som vill förbjuda relining av rör.

Tidigare har Sveriges byggindustrier och HSB krävt ett stopp för så kallad relining, som går ut på att man renoverar dricksvattenrör genom att spruta in epoxiplast.

Nu stämmer även branschorganisationen Svenskt vatten och den internationella miljöorganisationen Chem Sec in i kören.

Läs ocksåDörrknackning om renovering skapar oro i deras områdeBalder har anlitat en delgivningsfirma som ska informera om att den planerade renoveringen gått till hyresnämnden. Men hyresgäster som sagt nej uppfattar att delgivningsmannen samtidigt försöker få dem att godkänna renoveringen. ”Deras mål är att få folk att ångra sig”, säger Luay Alani, ordförande i lokala hyresgästföreningen.

Gemensamt varnar man för att hälsoriskerna inte är tillräckligt kartlagda – och att skador kan uppstå lättare än man tidigare trott.

– Det kommer hela tiden nya rapporter i Europa om att även väldigt låga halter kan ge störningar hos barn och foster. Och kunskapsluckorna om hur metoden egentligen fungerar är fortfarande stora, säger Johanna Lindgren, talesperson för Svenskt Vatten.

På pappret innebär relining flera stora fördelar. Metoden innebär att existerande rör kan sitta kvar, vilket begränsar arbetet till ett par dagar i kontrast till ett flera månader långt stambyte.

Läs ocksåEgna experter hjälpte inte – hyresgäster förlorar tvist om renovering: ”Tänker inte ge upp”

Den boende riskerar i regel inte heller någon hyreshöjning – och för fastighetsägaren är kostnaden betydligt mer blygsam.

Beroende på hur lyckad härdningen blivit kan dock spår av ämnet bisfenol A läcka ut i dricksvattnet. Ett ämne som bland annat kan störa utvecklingen hos barn eller orsaka sterilitet.

– Ofta märker man inte störningarna förrän flera år senare, i form av aggressivitet hos barn eller sämre spermakvalitet hos män. Därför måste vi sätta stopp redan nu.

Läs ocksåBarbro, 73, får ta trapporna i åttavåningshuset när hissen är avstängd: "Jag tar ett steg i taget"En tvådelad bild. Till vänster en äldre kvinna med gråvitt hår och glasögon som står i en trappa i ett lägenhetshus. Hon tittar in i kameran med allvarlig min, bär jeans och rosa tröja. Till höger En lapp uppsatt med svart tejp på en hissdörr. Där informeras om renoveringen som ska pågå mellan den 9 juni och 4 juli.

Att Livsmedelsverket tagit fram gränsvärden för spårämnen i dricksvatten som stöd till fastighetsägare räcker inte, menar säger Johanna Lindgren.

– Vi vill att någon myndighet ska ta på sig ansvar i frågan och bestämmer vad som får och inte får finnas i vattnet.

Läs också Efter 40 år renoveras deras förfallna fönster – men hyresgästerna måste betala: "Vi känner oss överkörda" Hyresgästs renovering kallas vanvård – kan tvingas flytta: ”Vaknar varje dag i stress”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.