Nya varningar för omtvistad renoveringsmetod
Tidigare har Sveriges byggindustrier och HSB krävt ett stopp för så kallad relining, som går ut på att man renoverar dricksvattenrör genom att spruta in epoxiplast.
Nu stämmer även branschorganisationen Svenskt vatten och den internationella miljöorganisationen Chem Sec in i kören.
Gemensamt varnar man för att hälsoriskerna inte är tillräckligt kartlagda – och att skador kan uppstå lättare än man tidigare trott.
– Det kommer hela tiden nya rapporter i Europa om att även väldigt låga halter kan ge störningar hos barn och foster. Och kunskapsluckorna om hur metoden egentligen fungerar är fortfarande stora, säger Johanna Lindgren, talesperson för Svenskt Vatten.
På pappret innebär relining flera stora fördelar. Metoden innebär att existerande rör kan sitta kvar, vilket begränsar arbetet till ett par dagar i kontrast till ett flera månader långt stambyte.
Den boende riskerar i regel inte heller någon hyreshöjning – och för fastighetsägaren är kostnaden betydligt mer blygsam.
Beroende på hur lyckad härdningen blivit kan dock spår av ämnet bisfenol A läcka ut i dricksvattnet. Ett ämne som bland annat kan störa utvecklingen hos barn eller orsaka sterilitet.
– Ofta märker man inte störningarna förrän flera år senare, i form av aggressivitet hos barn eller sämre spermakvalitet hos män. Därför måste vi sätta stopp redan nu.
Att Livsmedelsverket tagit fram gränsvärden för spårämnen i dricksvatten som stöd till fastighetsägare räcker inte, menar säger Johanna Lindgren.
– Vi vill att någon myndighet ska ta på sig ansvar i frågan och bestämmer vad som får och inte får finnas i vattnet.